Segons l’Índex de Tendència de Competitivitat (ITC), calculat amb l’Índex de Preus de Consum (IPC) per part del Ministeri d’Assumptes Econòmics, va millorar en el tercer trimestre d’aquest 2020.
Aquest índex, les reduccions del qual reflecteixen guanys de competitivitat, va disminuir un 0,8% enfront de la UE-27 en el tercer trimestre de 2020, prolongant la tendència positiva iniciada en el primer trimestre de 2019. El guany de competitivitat es deu al descens de l’índex de preus relatius, que va ser superior a l’apreciació de l’euro enfront de les divises d’aquells països comunitaris que no pertanyen a la zona euro.
Com explica la secretària d’Estat de Comerç, Xiana Méndez, “després de la millora generalitzada de la competitivitat preu de l’economia espanyola en 2019, durant 2020 s’han aconseguit nous increments de competitivitat en termes d’IPC. La contenció dels preus a Espanya ha permès millorar la competitivitat davant de la resta de la Unió Europea, que constitueix el nostre principal mercat”.
A més, Méndez assenyala que “la millora de la competitivitat de les nostres empreses ha de contribuir a un millor aprofitament de les oportunitats en els mercats internacionals a mesura que l’economia mundial vagi avançant en la seva recuperació”. Enfront de l’OCDE, l’ITC es va incrementar un 1,6%. L’evolució dels preus a Espanya, més moderada que en l’OCDE, només va poder compensar parcialment l’apreciació de l’euro enfront de les principals monedes d’aquesta zona.
En relació amb els països BRICS, l’ITC es va incrementar un 5,5% interanual en el tercer trimestre. L’empitjorament de la competitivitat davant d’aquesta zona es va deure a l’apreciació del tipus de canvi en un 8,8%, mentre que l’índex de preus relatius va disminuir un 3,1%.
No obstant això, la publicació d’aquestes dades contrasten amb els de World Talent Rànquing, que mesura les capacitats de cada país conformement a factors com la seva educació o el seu poder per a atreure talents d’altres països, situa a Espanya per sota dels seus veïns Portugal (26è) i França (28è). D’altra banda, la llista és encapçalada per Suïssa, seguida per Dinamarca, Luxemburg, Islàndia i Suècia.
Després de la millora generalitzada de la competitivitat preu de l'economia espanyola en 2019, durant 2020 s'han aconseguit nous increments de competitivitat Share on X