Escàndol a l’ONU: L’ECLJ denuncia l’opacitat en el finançament en drets humans

L’European Center for Law & Justice (ECLJ) publica un nou informe que analitza el funcionament i el finançament dels experts en drets humans de les Nacions Unides (ONU).

Després d’haver destacat els conflictes d’interès entre determinades ONG i jutges de Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), l’European Center for Law & Justice (ECLJ) acaba de publicar un nou informe (91 pàgines) que analitza el funcionament i el finançament dels experts en drets humans dels Procediments Especials de l’ONU.

El text revela la insuficiència i opacitat del seu finançament i exposa precisament els mètodes implementats per alguns finançadors privats per influir en aquests experts. També presenta recomanacions per restaurar les condicions que garantirien millor la seva independència.

En el seu informe anterior, l’ECLJ va demostrar l’existència de conflictes d’interessos que involucren jutges del TEDH.

Des de llavors, els ambaixadors del Consell d’Europa han reconegut la veracitat d’aquest primer informe. En aquesta ocasió, l’ECLJ ha dedicat diversos mesos a estudiar minuciosament les declaracions de finançament públic dels experts de l’ONU.

L’ECLJ també va poder realitzar entrevistes amb 28 d’aquests experts dels Procediments Especials de l’ONU, i el que va sorgir va ser revelador.

La principal conclusió d’aquest informe és que les fundacions privades financen directament experts de l’ONU per redactar informes que s’alineïn amb les agendes d’aquestes fundacions privadesDesprés, aquests informes es promouen com recomanacions independents de l’ONU i els governs i els tribunals internacionals els utilitzen per donar suport o justificar les seves decisions.

Això contradiu flagrantment el codi de conducta dels experts i les resolucions del Consell de Drets Humans. Els experts han de ser independents no només dels Estats sinó també de les fundacions privades que busquen alinear les agendes dels experts amb les seves.

Un cop més, l’ECLJ s’observa que Open Society i les seves fundacions afiliades es troben entre els principals patrocinadors dels experts del Consell de Drets Humans, juntament amb la Fundació Ford.

La investigació també mostra que la situació dels experts varia enormement. Alguns no estan finançats; altres es resisteixen a les propostes i, per tant, estan molt satisfets amb la investigació de l’ECLJ. Altres encara semblen acceptar finançament privat sense entendre per què seria problemàtic i, finalment, altres accepten amb gust centenars de milers de dòlars per promoure causes que comparteixen amb les fundacions, encara que aquestes batalles ideològiques poden quedar fora de l’abast dels seus mandats.

Valora els primers cent dies del Govern Aragonès

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.