Enquestes. Poques dades sobre Barcelona mentre el CIS de Tezanos cavalca de nou

Malgrat sembli mentida, hi ha poques enquestes municipals públiques que tinguin fiabilitat. És a dir, que no siguin escandalosament de partit. Les dues més recents corresponen al CIS i a l’empresa Ipsos. I aquí, abans de donar les dades, cal informar sobre la qualificació d’ambdues empreses perquè no tothom que fa enquestes té la mateixa fiabilitat.

En el pollcheck està encapçalat per GAD3 amb una puntuació de 8. Ipsos no arriba a 5, 4,3. Però és que el CIS, per vergonya seva donada l’abundància de mitjans dels quals disposa, perquè compta amb una plantilla de 112 persones i un pressupost de quasi 16 milions d’euros, només assoleix una puntuació de 3,7, un suspens profund que assenyala que les seves previsions han d’agafar-se amb pinces. De fet, això ja ho sabem pels comentaris dels mitjans de comunicació, però val la pena acotar-ho amb xifres que registren al llarg del temps el grau d’encert o desencert de les seves previsions.

El cas del CIS, a més, és una de les empreses que presenta pitjor desviació històrica. Fins i tot altres enquestes que assoleixen una puntuació encara menor en el pollcheck tenen un menor biaix.

I anem a les enquestes. La d’Ipsos dona un empat a Barcelona entre Comú i JxCat amb 10 regidors amb un percentatge de vot de 21,8% i 21,4% respectivament. Per tant, i considerant el marge d’error de l’enquesta, qualsevol dels dos pot guanyar. El PSC ocuparia la tercera posició amb 9 regidors i un 19,8% de vots. Ja més apartat d’aquest grup de capçalera hi hauria ERC que només assoliria el 10,4% dels sufragis i 5 regidors, seguit de Vox que avançaria al PP amb 4 regidors i 9,1% d’intenció de vot. Per tant, molt pròxim a ERC. I tancaria la llista el PP amb 3 escons i un 6,9% dels vots.

Aquestes xifres són clarament diferents en el cas del CIS, que li atorga un 25% de vot a Colau, seguit del PSC amb un 23%, mentre que Trias es quedaria amb un 17%, Maragall amb un 13%, PP amb un 7% i Vox no surt.

Les diferències són molt importants entre ambdós sondejos, començant per la més vistosa de totes que és Vox i seguida de l’encavalcament de JxCat que quedaria en tercera posició i molt lluny dels dos capdavanters, Colau i Collboni. De fet, per al PSC la diferència entre ambdues enquestes és de més de 3 punts percentuals, mentre pel cas de Junts amb sentit negatiu també manté la mateixa magnitud pel que diuen unes i altres enquestes.

Més enllà d’això no hi ha gairebé res. Disposem d’una altra enquesta, però és del 27 de gener que donava un clar avantatge a Trias amb un 23%, seguit de Collboni amb un 19% i a continuació Colau amb quasi en el 17%. Mentre que Maragall encara mantenia la posició amb un 16%. Però és clar aquesta és de mitjans gener i si els resultats de les actuals enquestes, salvant les diferències entre elles, reflecteixen la realitat, tindríem que hi ha dos candidats que perden clarament pistonada, Trias i Maragall, mentre que Collboni es manté amb un lleuger increment i Colau recuperant terreny a marxes accelerades. L’interrogant d’aquesta tendència radica en el fet que serien els dos partits més o menys independentistes els que estarien retrocedint. Si això fos així possiblement indicaria un replegament d’aquest vot vers l’abstenció, el vot en blanc o el testimonial.

I per acabar, un cop d’ull sobre al resultat del Govern general. Segons el CIS guanyaria el PSOE amb el 31,7% dels vots i quedaria en segona posició el PP amb el 27,3%.

La mitjana de totes les enquestes dutes a terme fins al 9 de maig segons Electomania està en els antípodes del que diu el CIS, perquè la mitjana d’enquestes marquen un 30,1% pel PP i un 24,1% pel PSOE. En relació amb aquesta força la diferència amb la previsió de Tezanos és de més de 7 pp que és una barbaritat. També és bàrbara la diferència en la previsió sobre Vox. La mitjana d’enquestes li dona 14,4%, però Tezanos només li atorga un 6,8%. En un cas queda clarament com a tercera força, en l’altre cau fins a la quarta posició perquè UP assoleix un 7,9%,que sigui dit de pas és també menys que el que li atorguen el conjunt d’enquestes, un 10,6%. Per tant, a escala global, i amb relació al que ens diuen tots els altres sondejos, només hi ha una força que millori i molt els resultats si els comparem amb els del CIS, que és el PSOE. Tots els altres queden per sota del que assenyala la mitjana dels sondejos realitzats.

Creus que les promeses preelectorals de Sánchez a cada acte públic, el beneficiarà electoralment?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.