Els perills de la Intel·ligència artificial segons ella mateixa

Els perills sobre la intel·ligència artificial constitueixel debat de més abast i més global que es registra en aquests moments, juntament amb el dels riscos que comporten els nous reequilibris mundials i el joc entre la Xina i els Estats Units, Rússia i l’OTAN.

Sobre el grau de risc, hi ha versions per a tots els gustos, des que pot significar l’extinció de la humanitat, fins a aquelles altres versions que veuen en els models actuals de llenguatge poc més que simples màquines escrivents. Potser per això, a causa d’aquestes discrepàncies tan considerables, té interès considerar què diu la pròpia intel·ligència artificial sobre aquest perill real o presumpte.

Abans de passar a les vostres respostes recordem que aquests models de llenguatge han estat alimentats amb informació en el cas de Xat GPT fins al 2021, mentre que en el cas de la millora del cercador Bing IA, que presenta unes utilitats diferents, està connectat als motors de cerca i per tant registra informació en temps real. En tots dos casos les instruccions dels seus creadors determinen què cercar i com fer-ho articulant la resposta, en el bé entès, que no sempre els resulta possible trobar les relacions que els condueixen a determinades propostes, o si la seva capacitat d’autoaprenentatge els porta a incórrer en biaixos desconeguts.

La resposta de ChatGPT

La intel·ligència artificial (IA) presenta una sèrie de riscos potencials per a la societat humana i les persones individuals. A continuació, t’esmentaré alguns dels riscos més rellevants:

  1. Desplaçament laboral: La IA i l’automatització poden reemplaçar els treballadors en una àmplia gamma d’indústries, cosa que podria generar desocupació i desigualtat econòmica. Aquells els llocs de treball dels quals són fàcilment automatitzables podrien enfrontar dificultats per trobar feina.
  2. Biaix algorítmic: Els sistemes d’IA poden perpetuar i amplificar els biaixos existents en les dades d’entrenament, cosa que pot resultar en decisions discriminatòries en àrees com la contractació, el crèdit i la justícia penal. Això pot augmentar la desigualtat i soscavar lequitat.
  3. Privadesa i seguretat: La proliferació de la IA ha augmentat les preocupacions sobre la privadesa i la seguretat de les dades. Els avenços a la IA també poden facilitar l’accés no autoritzat a informació personal, cosa que planteja riscos significatius per a la privadesa individual i la seguretat cibernètica.
  4. Dependència i manca de transparència: A mesura que la IA es torna més complexa, pot ser difícil comprendre com pren decisions. La manca de transparència i comprensió dels sistemes dIA pot conduir a una dependència excessiva ia la dificultat de responsabilitzar els algorismes en cas derrors o decisions perjudicials.
  5. Riscos existencials: Alguns experts en IA han plantejat preocupacions sobre el desenvolupament d’una IA generalment intel·ligent que superi la intel·ligència humana. Si no s’aborden adequadament, aquests avenços podrien plantejar riscos existencials per a la humanitat, com ara la pèrdua de control sobre la tecnologia o la possibilitat que una IA superintel·ligent prengui decisions que no siguin favorables per a la supervivència humana.

És important tenir en compte que aquests riscos no són inevitables i que s’estan fent esforços per abordar-los a través de la investigació, la regulació i el disseny responsable de la IA. La consideració ètica i el desenvolupament de polítiques adequades poden ajudar a mitigar els riscos i maximitzar els beneficis de la IA en benefici de la societat i de les persones individuals.

La resposta de Bing IA, que actua com a motor d’exploració a internet

  • L’afectació de la privadesa : la IA podria recopilar, analitzar i usar dades personals de les persones sense el seu consentiment o coneixement, la qual cosa podria vulnerar la seva intimitat, seguretat i autonomia. A més, la IA podria facilitar la vigilància i el control per part d’entitats privades o públiques amb finalitats comercials, polítiques o ideològiques.
  • La creació de desinformació : la IA podria generar o difondre continguts falsos o enganyosos, com ara notícies, imatges, vídeos o àudios, que podrien manipular l’opinió pública, influir en les eleccions, danyar la reputació de persones o institucions o provocar conflictes socials.
  • La manca d’explicabilitat i responsabilitat : la IA podria prendre decisions complexes o inesperades que no siguin comprensibles o justificables per als humans, cosa que podria generar confusió, desconfiança o errors. A més, la IA podria dificultar l’atribució de responsabilitats legals o morals per les accions o omissions que s’hi facin.

Aquests són alguns dels riscos més rellevants de la IA per a la humanitat i les persones físiques, però no en són els únics. És important estar informats i conscients d’aquests riscos, així com cercar solucions per mitigar-los i garantir-ne un ús ètic i responsable de la IA.

Creus que Collboni, amb els seus 10 regidors, pot fer el govern que Barcelona necessita?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.