Els nous contagis assenyalen la feblesa de la pretesa normalitat

A hores d’ara a Espanya s’han produït 13 nous brots tots ells identificats i pel que sembla amb una xarxa de transmissió ben delimitada. El cas que pot esdevenir més complicat és el del focus a la província d’Osca, a tocar amb Lleida, bàsicament per dues raons. Perquè un d’ells és una empresa fruitera que irradia multitud de contactes personals i també per la proximitat a Lleida i el risc que es produeixin en aquells territoris nous focus, com ja va succeir setmanes enrere.

Però més enllà d’aquests primers brots, un cop decretada la normalitat, el que preocupa als experts són els vectors que poden generar nous casos i el risc que algun d’ells desbordi els mecanismes de contenció. Els vectors que determinen aquest risc rauen en primer lloc en l’ús inadequat de les mascaretes, i el relaxament en la distància física i la higiene de mans. Una part de la població no les fa servir, especialment la més jove. Després succeeix que si bé el seu ús està generalitzat a la feina i en el transport públic, després quan l’ambient es relaxa i en els períodes i espais d’oci, la seva utilització decau fins a desaparèixer.

Un segon factor són els adolescents i gent jove, no tots, però sí una proporció important, no només menyspreen l’ús de la mascareta i la distància social, sinó que introdueixen pràctiques de risc. El botellots massius que s’han observat a Lleó i a Palma de Mallorca en constitueixen un exemple. Aquesta pràctica es veu complicada pel fet que la Covid-19 es presenta de forma lleu o sense símptomes entre la gent jove, el que els fa portadors inconscients del coronavirus i agents de transmissió en els seus contactes entre congèneres i persones de més edat. En aquest sentit, la transmissió en el nucli d’una mateixa família és una de les causes de risc motivada per la introducció del coronavirus a través del fill o el net. El relaxament de les mesures de distància física són més difícils de garantir.

Sanitat estima que en aquest moment un 40% dels nous casos són transmissors silenciosos. Aquest és el risc. Després en ve un altre derivat de la presència turística, però en aquest cas es juga amb el difícil equilibri entre recuperar part de l’activitat econòmica i la seguretat.

En tot cas, el que alguns experts assenyalen al govern espanyol és que una vegada més els procediments que està adoptant són inadequats per la finalitat que persegueixen d’evitar nous contagis. Es considera que hi hauria d’haver una campanya intensa i continuada de responsabilització dels ciutadans en relació amb la utilització de la mascareta, de quins són els comportaments adequats, d’una gestió específica sobre els col·lectius joves, un compliment més exacte de la normativa per part de l’autoritat i també unes normes més senzilles, concretes i fàcils d’obligar complir.

Deixar al criteri del ciutadà en funció d’apreciar la distància física amb altres persones és una d’aquelles mesures confuses que serveixen de poc i resulten impossibles de fer complir. Si realment es vol tallar la transmissió, l’ús de la mascareta hauria de ser obligatori arreu, excepte en la pràctica de l’esport i a la natura, però necessari en l’espai públic a les ciutats, i això no tant perquè el risc de contagi sigui important, sinó per generar la disciplina i l’hàbit necessari que la mascareta és imprescindible a partir del moment que surts de casa, i qui diu mascareta diu pantalles protectores que per a molta població poden ser més còmodes de portar i que corresponentment netes, tenen una vida útil molt més llarga.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.