Ja sabeu, o s’hauria de saber, què diu l’evangeli: “Per què mires la palla que està a l’ull del teu germà, i no veus la biga que està al teu propi ull? (…) Hipòcrita! Treu primer la biga del teu propi ull, i llavors veuràs bé per treure la palla de l’ull del teu germà” (Mateu, 7:3–5).
En aquesta coneguda referència bíblica, Jesús invita a no jutjar severament els altres per les seves faltes quan un mateix pot tenir errors més greus (“la biga”). Condemna la hipocresia d’aquell que critica sense examinar-se a si mateix.
I això és el que passa amb l’allau de crítiques a Trump, ara per una deriva autoritària font d’una potencial i no existent crisi institucional. El motiu és l’allau de decrets presidencials i el fet que diversos jutges de nivells jurisdiccionals diferents hagin paralitzat molts d’ells.
Trump, almenys en un cas concret, el de traslladar un grup de veneçolans pertanyents o almenys acusats de pertànyer a la més que perillosa màfia d’aquell país, El Tren de Aragua, a la macro presó d’El Salvador. És una organització criminal originària de Veneçuela, considerada una de les més perilloses i expansives d’Amèrica Llatina en els últims anys, i que s’ha implantat a diversos països d’Amèrica Llatina, com Colòmbia, Perú, Xile, Brasil, i més recentment, també als Estats Units i Europa. Està involucrada en delictes com tràfic de persones, narcotràfic, extorsió, mineria il·legal i altres.
El jutge al centre d’aquest conflicte amb l’administració Trump és James E. Boasberg, president del Tribunal per al Districte de Colúmbia. El conflicte va sorgir quan Trump va invocar la Llei d’Enemics Estrangers de 1789 per deportar gairebé 300 veneçolans suposadament membres de la banda Tren de Aragua a El Salvador. El jutge Boasberg va emetre una ordre per aturar aquestes deportacions i va ordenar que els avions fessin marxa enrere.
L’administració Trump va ignorar l’ordre judicial, argumentant que els avions ja estaven en espai aeri internacional. Trump va anomenar Boasberg “lunàtic” i va demanar la seva destitució, cosa que va provocar una resposta del president del Tribunal Suprem, John Roberts, defensant la independència judicial.
El conflicte de les ordres executives de Trump i la intervenció d’alguns jutges per impedir-ne l’execució és greu per a alguns perquè constitueixen excessos que atempten contra l’estat de dret i la separació de poders. Per a altres juristes no és així i el que passa és que el Congrés va limitar excessivament les capacitats executives del president com a reacció davant l’escàndol del Watergate i Nixon, competències que ara Trump intenta recuperar.
Però el que passa als Estats Units amb els límits constitucionals i els jutges no té comparació amb el que passa amb Sánchez i Espanya i el conflicte i la degradació constitucional que genera el president del govern.
Continuarà
El que passa als Estats Units amb els límits constitucionals i els jutges no té comparació amb el que passa amb Sánchez i Espanya Share on X