1- Pandèmia 2020. L’escàndol de l’elevat nombre de morts a les residències de gent gran sense que el govern intervingués. La xifra de morts va ser molt elevada, de 187 per cada 100.000 habitants d’acord amb l’excés de mortalitat i un total de 162.000 morts. A Europa occidental la mitjana va ser de 140 morts per cada 100.000 habitants.
2- La falta de coordinació entre autonomies, que és facultat de l’estat, va fer que mentre moltes UCI no podien rebre més malalts, en altres d’autonomies menys afectades quedessin places lliures. A França es van habilitar trens medicalitzats per fer aquests trasllats.
3- La caiguda del PIB més gran de tota Europa. Altres països que també depenen del turisme en una mesura important com Grècia i Itàlia van tenir un efecte menor. Això fa que l’exhibició de creixement del PIB d’aquests dos últims anys per part de Sánchez sigui incorrecta perquè el que hi ha és un efecte rebot després d’una caiguda tan gran. Cal recordar que el creixement del PIB és una mesura relativa que s’aplica en relació amb l’augment de l’any anterior. En realitat fins a l’actual trimestre (el segon) no hem recuperat el PIB del 2019.
4- Els estats d’alarma i la negativa rotunda a legislar una llei específica per actuar durant les epidèmies. Amb posterioritat el Tribunal Constitucional ha declarat contrari a la Constitució aquests dos estats i mostra el greu error de no tenir una legislació sanitària específica. A hores d’ara continuem de la mateixa manera.
5- Espanya està més lluny de convergir amb la renda per capità europea ara que a inicis de segle i durant els anys de Sánchez s’ha retrocedit.
6- Els salaris reals són gairebé igual o lleugerament superiors que els del 2006.
7- La desigualtat s’ha reduït lleugerament, però al mateix temps ha augmentat la pobresa i aquest és un pèssim símptoma.
8- Hi ha un important desajust entre el gran nivell d’ocupació i les hores treballades que gairebé són les mateixes que el 2019 amb molta menys gent inscrita a la Seguretat Social. Donada la foscor que continua imperant sobre la situació real de molts fixos discontinus, hi ha en aquesta qüestió un forat negre que dificulta el diagnòstic, que en tot cas no pot ser positiu.
9- El problema crònic de la baixa productivitat continua sense resoldre’s malgrat la disponibilitat dels fons Next Generation.
10- És també un problema crònic que s’accentua any a any el dèficit de natalitat i l’envelliment de la població. A Espanya moren més persones de les que neixen des del 2016. És molt greu, però no hi ha hagut resposta per part del govern.
11- Malgrat l’elevat nivell de recaptació fiscal, l’endeutament públic ha continuat creixent en el mandat de Sánchez, i el dèficit no es redueix d’acord amb els compromisos assolits amb la UE.
12- Sánchez ha augmentat d’una forma molt important la despesa desplaçada al futur i, per tant, els nous governs es trobaran en una situació contradictòria. Una despesa compromesa, d’una banda, i, de l’altra, la necessitat de reduir el dèficit.
13- Hi ha una gran lentitud i falta de transparència en l’ús dels fons Next Generation de la UE.
14- La gestió de l’administració pública ha estat molt defectuosa. L’atenció als ciutadans funciona molt malament. La cita prèvia, l’atenció a distància, han empitjorat uns serveis que ja no eren bons.
15- Han crescut les llistes d’espera en sanitat i en dependència. I a més s’ha mantingut la manca de recursos per a les cures pal·liatives.
16- Els resultats en ensenyament són extraordinàriament deficients i la llei Celaá no ha fet res més que multiplicar el problema. Segurament serà una altra llei que no s’acabarà de dur a terme.
17- S’han menystingut prioritats legislatives bàsiques per raons humanitàries com són les lleis previstes sobre l’ELA i els sense sostre que no s’hauran tramitat.
18- S’ha abusat del decret llei, de la proposta de llei en lloc del projecte, i tot per minimitzar la intervenció del Congrés en la seva elaboració. Alhora la Mesa del Congrés ha actuat seguint les indicacions estrictes dels interessos de l’executiu.
19– Lleis generadores de conflictes morals importants i que tenen el refús de part de la població han estat aprovades amb tramitacions reduïdes, sense consulta ni tan sols als organismes pertinents oficials i sense cap voluntat de negociar per arribar a acords amb els discrepants.
20- Ha estat exagerada la manca de transparència i de rendiment de comptes. No se sap ben bé per quines estranyes raons el debat sobre l’estat de la nació, que es fa un cop l’any, ha estat suspès reiteradament. Alhora s’han adoptat mesures que impliquen canvis radicals, com la de la política exterior en relació amb el Sàhara de la qual no ha estat informat el Congrés ni s’ha produït cap debat que expliqués les raons. En definitiva s’ha establert una greu omissió democràtica. S’ha accentuat el control de les instàncies judicials per part de l’executiu i ha estat motiu d’escàndol el comportament de l’actual Tribunal Constitucional i els nomenaments del fiscal de l’estat.
S'han menystingut prioritats legislatives bàsiques per raons humanitàries com són les lleis previstes sobre l'ELA i els sense sostre que no s'hauran tramitat Share on X