sortir de la crisi

Els 12 punts de Converses a Catalunya per contribuir a sortir de la crisi

Converses a Catalunya i la Trobada d’Independents van publicar un manifest que ha tingut una àmplia difusió a la xarxa, segurament perquè tenia la virtut d’assenyalar amb claredat una sèrie de qüestions necessàries. Paga la pena sintetitzar-les:

 1. Reclamava la fi del període d’excepcionalitat constitucional en què estem immersos i una altra forma jurídica d’afrontar la pandèmia. Per què és bàsica aquesta qüestió? Per què les limitacions són molestes? No, és clar que no, sinó perquè fa una pedagogia nefasta: la que diu que a l’adversitat se la combat amb menys drets. És una forma d’elogiar el model xinès, quan la restricció es prolonga i prolonga, com passa a Espanya.
 2. Demanava transparència en les actuacions governamentals, que ha estat un dels vicis de tot el període, i que de fet continua. Vegi’s sinó la confusió amb el nombre de morts, que ha generat una pèssima imatge internacional del país, i que d’altra banda necessita desesperadament el turisme, que exigeix certeses i claredat. També el fet que a aquestes alçades es mantingui ocult el nombre de morts a les residències de gent gran.  
 3. Considera necessari que el govern disposi d’un pla de contingència per afrontar coordinadament els propers mesos, que l’empresariat sàpiga a què atenir-se, i es posi fi a la sensació d’improvisació i manca de coordinació. Ara mateix, mentre la Ministra de Turisme informava que a partir del 22 de juny s’acaben les restriccions frontereres amb Portugal i França, poques hores després, La Moncloa ho desmentia mantenint la data de l’u de juliol.
 4. La necessitat del Llibre Blanc sobre les polítiques públiques dutes a terme en la lluita contra la pandèmia, i les recomanacions subsegüents per esmenar els errors comesos, i adoptar les mesures de previsió necessàries.
 5. L’encàrrec a una comissió de personalitats independents de trajectòria professional excepcional, en el camps en els que és necessari actuar, presidida per una figura independent de qualitat reconeguda per elaborar el pla per refer el país, reservant la comissió parlamentària per examinar les propostes finals de reconstrucció que aquella instància presenti.
 6. Una major aportació de subvencions a les empreses perquè Espanya és, amb diferència, el país que menys està utilitzant aquesta via d’Europa, així com l’agilització dels crèdits i transferències.
 7. Que l’ingrés mínim vital contempli en la seva quantia el nombre de fills de les famílies, qüestió de justícia, i prou evident després de veure la gravetat de la davallada de la natalitat. Amb les dades que s’han fet públiques, una vegada més les famílies amb fills són discriminades: com més fills, pitjor tracte.
 8. Una gran diligència en fer efectiu el pagament dels ERTO i ampliació dels seus terminis.
 9. La incompatibilitat entre el consens que es necessita a la comissió per a la reconstrucció del Congrés dels Diputats i la tramitació en curs d’una llei sobre l’eutanàsia profundament divisiva i conflictiva, i la nova llei d’ensenyament sense consens.
 10. La necessitat per a Catalunya que es faci present una àmplia i única oferta catalanista, capaç d’atreure una part de l’electorat independentista desenganyat, alhora que integra els electors catalanistes que no han votat independentisme. Aquesta necessitat era precisada en la Crida a la Societat Civil del gener passat, en la que s’expressava que, per estimular aquest reagrupament catalanista, és necessari un catalitzador, sorgit de la societat civil, format per un agrupament de persones independents, que ha de contribuir a facilitar l’entesa en el marc de la Constitució entre les dues ànimes del catalanisme. Aquesta formulació va ser concretada en la Trobada d’Independents duta a terme al Cercle d’Economia el passat mes de febrer en els termes següents:
  1. Construir el nou relat de Catalunya, basat en l’exercici de l’autogovern constitucional, la recuperació de la dignitat de les seves institucions al servei de tots per formar un sol poble, i assolir una millor cohesió social.
  2. Fer créixer aquesta trobada d’independents i organitzar-nos al voltant de Converses a Catalunya, construint un veritable moviment cívic de la centralitat catalana.
  3. Guanyar en presència a Internet a partir del treball iniciat per la plataforma digital Converses a Catalunya.
  4. Promoure l’exigència i impuls del bon govern en benefici del tots els catalans.
  5. La cerca de finançament per impulsar les activitats i per ajudar a l’entesa entre els partits catalanistes.
 11. La necessitat d’un ampli pacte polític i amb les institucions de la societat civil a Barcelona, que exigeix del govern municipal evitar el partidisme en les seves propostes i construir la centralitat.
 12. El compromís per part de Converses per impulsar la Carta 2020, precisar, difondre i vetllar pel conjunt de drets concrets que la Constitució ens garanteix a Catalunya i a tota Espanya, i estimular la responsabilitat social necessària per vetllar pel seu compliment.

Més informacions sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú