La democràcia espanyola, fonamentada en la Constitució de 1978, que ha fet possible un llarg període de pau i desenvolupament, pateix avui un conjunt de problemes greus de tal dimensió que poden desembocar en una crisi d’Estat.

Som a temps d’evitar-­ho? Sí, però és urgent treballar per assolir dos objectius: recuperar la centralitat en la política i construir una nova opció electoral des de la catalanitat. És des de Catalunya des d’on ha de sorgir la superació de l’actual situació.

Per assolir­-ho es fa necessari superar la política de la polarització, de la desqualificació de l’altre, i de l’enroc en posicions dogmàtiques i excloents. Alhora Catalunya s’ha de fer present en la construcció de la política espanyola i assolir un pes específic gran, en proporció a la seva realitat històrica, la seva potència econòmica, el seu teixit cultural i la seva voluntat de ser, que ha subsistit incòlume al llarg dels segles i ha constituït un exemple de continuïtat històrica.

Per aquest motiu, cridem la societat civil a intervenir en la vida política del nostre país.

La recuperació del bon govern a Catalunya exigeix la creació d’una opció electoral àmplia afermada en el catalanisme, que actuï en el marc de la Constitució, i que consideri prioritari abordar els problemes i desafiaments que ens afecten des de les importants competències d’autogovern de què disposem.

El conflicte social, econòmic i polític generat pel procés, així com les reaccions que ha provocat, tenen origen tant en una opció independentista radical, que fractura la societat, erosiona la seva economia i provoca una forta pèrdua d’oportunitats, com en l’errònia resposta que se li ha donat.

També resulta decisiva la pèrdua de centralitat de les opcions polítiques. El sistema català de partits està greument afectat perquè el catalanisme de la centralitat està mancat de representació política. Una de les seves conseqüències ha estat la pèrdua del caràcter inclusiu de les institucions catalanes, que han deixat de representar-­nos a tots per convertir­-se en un instrument degradat en mans d’alguns partits.

És urgent una opció electoral forta que tingui com a espina dorsal del seu ideari i del seu programa l’abordatge eficient de problemes específics de Catalunya en el marc de la política general espanyola i de la Unió Europea. Per assolir­-ho, cal el reagrupament del catalanisme fragmentat en diversos grups i iniciatives. Per aquesta raó cridem els partits que el representen a configurar una única alternativa electoral.

Per estimular aquest reagrupament catalanista és necessari un catalitzador. Una força no partidista, sorgida de la societat civil, formada per persones independents, amb voluntat de fer, dotada de capil·laritat social, un ampli teixit de complicitats i de capital social, guiada per finalitats altruistes, que contribueixi a la creació d’una sola i gran opció electoral catalanista com a alternativa al procés.

Aquest catalitzador, format per un agrupament d’independents, ha de contribuir a facilitar l’entesa en el marc de la Constitució entre les dues ànimes del catalanisme: la que refusa l’independentisme i la que l’assumeix com un ideal, si bé en el marc de la llei. Crear fossats entre les diverses sensibilitats que comparteixen aquestes posicions és un error greu. L’opció catalanista només serà una alternativa real de govern si aconsegueix atreure una part de l’electorat que ha votat fins ara partits independentistes.

L’independentisme tan sols veurà reduït significativament el seu suport electoral si es presenta una opció política que no exigeixi a l’elector “excusar-­se pel seu vot anterior”. Aquest és un punt clau.

Com a independents, no prejutgem l’estructura orgànica concreta que escullin els partits polítics per formar una sola opció electoral. Només cridem que la facin, i ens mostrem totalment disposats a contribuir-­hi amb el nostre suport. Per això treballarem: per facilitar els acords i aplanar les dificultats de tot ordre, també les de naturalesa material, les de capil·laritat social i territorial, i les de comunicació.

Cridem les dones i els homes de la nostra societat a participar en la resposta a la difícil situació en la qual vivim sense necessitat d’abandonar la seva independència.

Cridem a agrupar­-nos com a independents a fi de propiciar una nova opció electoral de govern alternativa a l’independentisme, i capaç de superar el conflicte entre catalans i amb la resta d’Espanya. Amb aquest motiu i finalitat, anunciem la primera convocatòria de la Trobada d’Independents i us convidem a participar­-hi.

I en nom de tots els convocants signem aquesta representació.

Peça elaborada per Jordi Alberich, Carlos Cuatrecasas, Àngels Garcia Roca, Eugeni Gay, Margarita Mauri, Josep Miró i Ardèvol, José Luis Oller Ariño, J.M. Prat Sabat, Manel Silva, Fèlix Riera, Baldiri Ros, Alfredo Pastor, Víctor Pou, Miquel Vilanova

Publicat a La Vanguardia, el 24 de gener de 2020

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.