Els 10 índexs que radiografien la situació d’Espanya

Hi ha una extraordinària abundància d’índex que mesuren, a través de multiplicitat de dades agregades, la situació econòmica, política, ambiental i molts altres aspectes. En el nostre cas hem escollit 10 índexs que fan possible una radiografia prou completa prenent com a punt de referència el pes econòmic que té Espanya al món.

Pel seu PIB Espanya és la 15a potència mundial entre 196 països. A partir d’aquí podem veure el lloc que ocupa en relació amb cadascuna de les dimensions observades:

  1. PIB per càpita. Ens donaria una idea a l’engròs del nivell econòmic del país. En aquest cas el lloc de l’estat espanyol és el 36. Per tant, hi ha una gran diferència entre el pes en brut i el que realment produïm cadascú de nosaltres.
  2. L’índex de qualitat institucional. Mesura l’estat i bon funcionament de les institucions. El lloc espanyol és el 32è sobre 190 països.
  3. Índex de competitivitat. Lloc 36è sobre 64 països.
  4. Índex de desenvolupament humà (IDH) de les Nacions Unides. Mesura sobretot l’esperança de vida, el nivell d’educació i el PIB per càpita. Espanya està en el lloc 25è sobre 189 estats, sobretot gràcies a la seva esperança de vida.
  5. Índex de percepció de la corrupció. Lloc 32è sobre 180.
  6. Índex sobre llibertat econòmica. Posició 58è també sobre 180 estats. És amb diferència l’indicador en el qual Espanya queda més mal situada.
  7. Índex d’acompliment ambiental (IDEA). Mesura aspectes com la qualitat de l’aire, la biodiversitat i la gestió dels recursos. Lloc 15è sobre 180 països. I és la segona millor qualificació de tot el rànquing, cosa que no deixa de ser curiosa perquè la nostra percepció sobre l’estat mediambiental del país és tota una altra.
  8. Índex global d’innovació (IGI). Aplica 80 indicadors per mesurar el concepte que assenyala el seu nom. Espanya ocupa el lloc 29è entre 131 països.
  9. Índex global d’envelliment (IGE). En aquest cas, amida el benestar social i econòmic de les persones més grans, i aporta el millor resultat de tots els indicadors perquè Espanya se situa al lloc 10è entre 96 països.
  10. Índex global de benestar animal (IGBA). I Espanya en aquest cas ocupa el lloc 16è junt amb altres 3 països, que és una bona qualificació.

Cal fer observar que les dades que es fan servir per a aquest conjunt d’indicadors van retardades en relació amb l’any actual. Són majoritàriament del 2019, del 2020 i algunes potser anteriors. Per tant, no tenim una radiografia de l’Espanya actual, però sí que de la situació precedent.

De tot plegat, què podem dir? Doncs, si considerem els llocs en relació amb el pes econòmic, el 15è, i el del PIB per càpita, 36è, podem concloure que totes aquelles posicions que se situen en el lloc 16è o més amunt defineixen, en termes comparatius, un bon estat de la qüestió a Espanya. I sota aquest criteri hauríem de situar l’estat de la gent gran, la caracterització mediambiental i el benestar animal.

Quins indicadors definirien la pitjor situació comparativa? Doncs clarament el PIB per càpita, 36è, i aquesta referència emet senyals que indiquen el nostre problema estructural de baixa competitivitat. Encara quedaria pitjor l’índex de llibertat econòmica i possiblement aquí podríem trobar relacions més o menys directes entre la nostra baixa capacitat de produir i els entrebancs burocràtics i el mal funcionament de l’administració. I, mantenint coherència amb les referències anteriors, la competitivitat en la qual també ocupem el lloc 36è, si bé aquí el nombre de països examinats, més curt, ja hem dit que només eren 64, i per tant no és estrictament comparable.

Lligat amb tot aquest context, hi hauria l’índex de qualitat institucional en el que tampoc quedaríem del tot ben parats.

En conseqüència, la radiografia que ens dona aquesta anàlisi de l’índex és que la nostra capacitat de produir per habitant, la facilitat de dur a terme iniciatives i activitats econòmiques, el conjunt de factors que determinen la competitivitat i la qualitat institucional serien els nostres punts flacs.

Encara caldria afegir un altre factor, que se situa en el rerefons de tot plegat, com és l’índex de percepció de la corrupció que també ocupa el lloc 32è.

Tot plegat fa un diagnòstic que coincideix en línies generals, no només amb les institucions que es poden tenir, sinó amb altres verificacions empíriques molt específiques, com és el cas de la productivitat. El país està lluny de fer real el seu potencial sobretot a causa de factors de caràcter institucional i de funcionament. I això afecta sobretot a tot allò que té a veure amb el sector públic, ensenyament inclòs.

Tot plegat ens diu una cosa que les enquestes, per exemple el Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO), ja assenyala. El primer problema que patim d’acord amb l’opinió dels ciutadans és la política, la forma de fer política.

Qui creus que formarà govern després del 23 de juliol?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.