Els 10 grans errors en la gestió de la crisi del coronavirus

El balanç espanyol a aquesta alçada del greu problema generat per la Covid-19 és francament dolent. Primers en el món en nombre de morts per habitant (Bèlgica incorpora els morts a les residències cosa que Espanya no fa) i de personal sanitari contaminat, una de les majors caigudes del PIB per enguany i una de les recuperacions més insuficients de cara a l’any que ve.

Singular per l’elevada taxa d’atur i perquè necessitarem finançament extern per a la pròxima dècada, que descomptant el que provindrà del Banc Central Europeu, se situa en uns 10 punts del PIB, que hauran de ser concedits en el mercat internacional amb tots els constrenyiments que això significa.

Per arribar aquí, s’han hagut de produir greus errors. És evident que la gran part de països s’han equivocat a l’hora d’afrontar l’amenaça de la Covid-19, però els errors del govern espanyol han estat particularment terribles. Són aquests:

  1. Actuar tard i amb diagnòstic erroni de la situació, pretendre solucionar el problema del SAR-COV-2 amb una fase inicial de contenció, quan el virus ja s’havia estès per tot el país.
  2. La incapacitat reiterada per disposar del material de protecció i sanitari necessari per protegir i tenir cura de la població sotmesa a major risc i la infectada.
  3. Declarar l’estat d’alarma centralitzant tota l’autoritat en el Ministeri de Sanitat quan aquest és una instància administrativa sense pràcticament competències i el que és pitjor, sense personal ni recursos. És una closca buida, un ministeri que li va ser concedit al PSC com la torna abans de la crisi, i, que en teoria era un lloc tranquil per tenir presència política al govern. La manca d’experiència i de recursos humans s’ha notat de manera demolidora.
  4. El batibull de les mascaretes. Primer declarades com a inútils, si no contraproduents. Moltes setmanes després considerades com a necessàries per accedir al transport públic, i ara després de més de dos mesos, a punt de ser declarades obligatòries. I tot això jugant a la confusió en relació amb el seu ús. La mascareta quirúrgica no protegeix a qui la du, i per tant no preveu del contagi a persones sanes, si els possibles contagiats no la fan servir. Només les FPP-2 i FFP-3 garanteixen aquesta protecció, les que s’han repartit a Madrid, i que el govern ha desqualificat.
  5. L’oblit mortal de la població de risc concentrada en residències i que ha causat una gran mortalitat que no està comptabilitzada. Només per aquests fets, Pablo Iglesias i el seu equip haurien d’haver estat cessats com a últims responsables del problema en el comandament únic.
  6. Enviar les persones a casa seva a l’inici del procés durant les setmanes de març, malgrat presentar símptomes de la Covid-19, per observar si aquests es transformaven en casos greus o es resolien sols. Aquesta política aplicada a la gent gran ha estat una de les causes principals de mortalitat.
  7. Impedir l’accés als hospitals i a l’UCI de les persones més grans de 70 anys. Els tres últims punts esmentats són la causa de la singular i elevada mortalitat espanyola.
  8. L’error actual per justificar la prolongació de l’estat d’alarma, de contraposar vida a recuperació econòmica i drets constitucionals, quan és evident que aquesta orientació impedeix una política sanitària concentrada en reduir la mortalitat: una qüestió centrada en focalitzar el problema en els grups de risc, i que alhora dificulta la necessària normalitat, oblidant que l’atur també mata.
  9. Se segueix sense centrar la política per evitar morts a la població de risc, configurada per les residències de gent gran, els hospitals i les llars en les que viu gent més gran de 70 anys. Mentre aquests sectors de població no estiguin absolutament controlats, amb test de contagi per a tots i un seguiment exhaustiu dels casos que es puguin presentar o que puguin afectar-los, el sistema tindrà un forat important
  10. I per últim, declarar la quarantena per als visitants que venen a Espanya a hores d’ara, mentre que en el període àlgid de la crisi s’ha estat entrant al país sense cap mena de control.

Es pot dir que nosaltres anem quan els altres països ja estan de tornada.

Més informacions sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Estàs d'acord que es prolongui l'Estat d'Alarma un mes?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.