Eleccions als Estats Units: està ja Trump massa enrere de Biden?

En plena epidèmia de coronavirus i a quatre mesos de les eleccionsals, semblaria esperable que el president dels Estats Units ampliés distàncies amb el seu rival Demòcrata. Joe Biden fa campanya des del soterrani de casa seva en una quarantena autoimposada, mentre que Donald Trump dirigeix un país en crisi.

No obstant això, la impulsivitat que el caracteritza sembla estar passant factura a Trump des de fa uns mesos. Primer degut a la pandèmia i després per les protestes arran de la mort de George Floyd.

El problema no és la seva popularitat, permanentment estancada entorn al 40-45% – 39% segons el últim sondeig. La qüestió és que el seu rival l’avança ara amb amplis marges en totes les enquestes. La diferència arriba als 14 punts percentuals segons un sondeig del New York Times/Siena.

Entre els estats indecisos, els anomenats «swing states», diversos que foren clau al 2016 per a Trump, com Pennsilvània, Michigan o Wisconsin, apareixen ara com Demòcrates. Biden avança a Trump inclús a Texas, on cap Demòcrata ha resultat vencedor des dels temps de Jimmy Carter.

Si les eleccions als Estats Units tinguessin lloc avui, sembla evident que Joe Biden seria escollit president de forma confortable”, conclou Whit Ayres, un Republicà expert en enquestes.

Pero la qüestió no és aquesta, sinó si Biden pot considerar assegurada la seva elecció a quatre mesos dels comicis.

Davant la pregunta crucial, tothom renuncia a augurar la victòria segura del Demòcrata. Segons un sondeig del mateix New York Times hores abans de les presidencials del 2016, Hillary Clinton hauria guanyat a Trump per un ampli marge.

Com Ayres afirma, les coses poden canviar molt ràpidament en el panorama polític: «en política, quatre mesos equivalen a un parell d’anys llum».

Primerament, fins ara Biden s’ha avançat en els sondejos per desafecció a Trump. Però un cop els dos candidats es posin a fer campanya, el Republicà podria capitalitzar fàcilment sobre les freqüents ficades de pota del Demòcrata. Una de les últimes ha estat declarar a un afroamericà que «si tens un problema per decidir si estàs amb mi o amb Trump, llavors no ets negre».

Més enllà del factor Biden, el senador Republicà John Barrasso de Wyoming pensa que el resultat estarà fortament condicionat per la rapidesa de la recuperació econòmica. I en aquest àmbit, els nord-americans confien encara més en Trump que en Biden per redreçar el país, segons cita el Financial Times.

Sobre el primer míting electoral que Trump celebrà a Tulsa en un estadi mig buit, Barrasso apunta que la cadena Fox, que retransmetia en directe l’acte, tingué en canvi una audiència record.

Una altra àrea on Trump segueix sent més fort que Biden és en entusiasme dels votants. Els sondejos apunten que la base del Republicà està més il·lusionada que la del Demòcrata, que ja fou ex-vicepresident de Barack Obama.

Si bé no permeten inclinar en cap sentit la balança, aquests signes deixen entreveure una campanya electoral àrdua, i possiblement atípica pel impacte durador del coronavirus abans de l’arribada de la vacuna.

Joe Biden fa campanya des del soterrani de casa seva en una quarantena autoimposada Click To Tweet

Portes o has portat els teus fills/filles a una escola concertada?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.