Eleccions catalanes. Què ens diuen les últimes enquestes?

La darrera enquesta feta pública correspon a El Periódico i atorga els resultats següents:

  • ERC 33-34
  • JxCat 29-30
  • CUP 8-9
  • En Comú Podem 11-12
  • PSC 22-23
  • Cs 16-17
  • Vox 6-7
  • PP 5-6

Aquests resultats conferirien al bloc independentista, considerant també la CUP, una majoria absoluta entre 70 i 73 diputats. A l’hora de legislar, però, es trobaria en el mateix problema que en l’actualitat, perquè el bloc de Republicans i JxCat necessitaria una tercera força per tirar endavant les iniciatives legislatives, com ara ha succeït amb el pressupost i els Comuns, perquè habitualment la CUP exerceix com a oposició.

En definitiva, pel que fa als bloc entre independentistes i no independentistes el resultat no canviaria. Una altra cosa és la posició de cada partit, on cal ressenyar el primer lloc d’ERC i la caiguda estrepitosa de Cs, que no es traduiria en un clar benefici pel PP, sinó que donaria lloc a l’entrada de Vox al Parlament, que fins i tot podria quedar per sobre dels populars. El PSC millora, però no aconsegueix traspassar el que ara com ara sembla la seva teulada del 20% dels vots.

Aquests resultats contrasten notablement amb els que atorguen les diverses observacions del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO) sobretot pel que fa a ERC.

Aquest institut oficial en les tres observacions de l’any passat, de primavera, estiu i tardor, atorgava als republicans una forquilla que es movia entre 36 i 43 diputats sent el marge més probable el de 38-40. Per tant, molt per sobre d’aquesta última observació publicada per El Periódico.  Amb la resta de partits no presenta diferències significatives, amb l’excepció de PP i Vox. En el primer cas, hi havia una lleugera subvaloració, que no és important. Més gran és la discrepància en relació amb Vox que li atorgava un màxim de 4 diputats, quan en l’amidament d’El Periódico pot arribar a 7 diputats. En definitiva, amb aquesta fotografia que respon com totes les enquestes al passat, l’independentisme continuaria sent majoria. Però aquesta situació no recull les dinàmiques d’enfrontament entre JxCat i ERC, les pugnes dins del PDECAT, les dificultats per acordar un cap de llista, i encara menys, la quasi segura presència d’una candidatura catalanista basada en l’autogovern en el marc de la Constitució.

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.