No hi ha massa enquestes encara sobre els possibles resultats electorals a la ciutat de Barcelona. La més recent és la publicada a Metrópoli i no és exactament una enquesta, sinó una aplicació del denominat ElectoPanel.
Paga la pena deturar-se un moment per situar la diferència entre un instrument i l’altre de previsió, perquè no és menor. A l’ElectoPanel no hi ha una enquesta aleatòria que construeix una mostra representativa del conjunt de la població, sinó que la base és la intenció de vot i l’opinió sol·licitats mitjançant un formulari online que contesta qui vol que guanyi. Es tracta en aquest cas d’una projecció a partir d’una mostra no representativa que intenta ser ajustada a través de diverses variables.
En el formulari online que es llança es demana la intenció de vot i figuren les variables que després es faran servir. Quan hi ha prou respostes, per tant, hi pot haver un biaix important en els que contesten, s’estableix una comparació amb altres ElectoPanles precedents i s’acaba fent un ajust final en funció del comportament històric i de les tendències d’altres sondejos. No és un mecanisme massa fiable, però serveix per anar oferint resultats.
És important fer aquesta observació perquè les dades que a continuació donem, extretes d’aquest panel publicat per Metrópoli i dut a terme pel grup de Medios Globales, ha d’acollir-sé amb les lògiques reserves.
Naturalment amb aquest sistema la valoració de les noves opcions és molt difícil perquè no hi ha històric amb que comparar. En tot cas els resultats són aquests:
En primer lloc està ERC amb 22,6%, seguit de Barcelona en Comú amb el 21,9% i molt a prop el PSC amb 21,5%. Amb aquests resultats i en una enquesta al marge d’error podria fer capgirar l’ordenament dels partits. En aquest cas el canvi pot ser més substancial encara.
A partir d’aquí els altres, a molta distància: JxCat el 9,1% i el PP el 5,3%. I aquí s’acabaria la presència per al ple municipal, perquè per sota del 5% ja no s’obtenen regidors. Seria un consistori limitat a cinc partits polítics, fet que és cridaner donada la quantitat de partits que es presenten.
Per a regidors, ERC i Barcelona en Comú empatarien a 13 i els socialistes n’aconseguirien 12. JxCat n’assoliria 4 i finalment el PP 2. Quedarien fora la CUP amb un 4,4%, Cs 4%, Rosell 3,6%, Vox 3,3% i Valents 3,1%.
De totes maneres, i per les raons que s’apunten més amunt, aquests partits que se situen per sobre del 3% i no arriben al 5% podrien arribar a tenir representació, fet que quedarà clar quan es produeixin les primeres enquestes.
Cal dir que a més a més en aquesta previsió electoral l’única força que no té un nom al capdavant per qui valorar és la de JxCat i això introdueix una forta distorsió. No és el mateix valorar el resultat a partir només del partit que situar-hi al capdavant a Trias. Tots els candidats suspenen, si bé Maragall obté un 4,3, Ada Colau i Jaume Collboni un 4,2. En ambdós casos, són els que ocupen un lloc més destacat. Seguits i a distància d’Eva Perera 3,2 i Rossell que només assoleix el 2,9.
Segons l’error estimat per l’ElectoPanel, que és de més menys 3 punts, això estableix ja, per si mateix i dins la lògica de la pròpia estimació, un escenari que pot quedar en primer lloc qualsevol de les tres primeres forces.
En definitiva, no queda aclarida la gran incògnita de com es mouria el tauler electoral si el candidat fos Trias, que segurament tindria efecte sobre una part de l’electorat de Collboni i de la mateixa ERC, a més de les altres formacions petites.