El president Sánchez es mulla amb la vacunació. Certesa o volada de coloms

El president Sánchez, en una intervenció a l’opinió pública no prevista, s’ha compromès a que el 30 d’agost, 33 milions d’espanyols estaran vacunats. Això significa, tot considerant que aquest mes d’abril també entrarà en joc la nova vacuna Janssen (que només necessita una dosi) injectar uns 55 milions, considerant que un terç puguin ser coberts per la monodosi vacunal Janssen. Naturalment com més gran sigui aquesta última aportació, menys nombre de vacunacions s’hauran d’efectuar.

Partint del supòsit dels 55 milions de dosis, i distribuïts entre els dies que falten des de la data d’avui fins al 30 d’agost, significa que Espanya ha de tenir capacitat per injectar 380.000 vacunes al dia, i en el cas específic de Catalunya unes 60.700 al dia, treballant sense interrupcions tots els dies de la setmana.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

La xifra màxima de vacunació a Espanya s’assolí un dels primers dies d’abril amb 306.995 vacunacions. Però es una xifra circumstancial, en termes setmanals la mitjana diària fou només de 214.631, i els últims dies d’abril, el 5 i 6  no es va arribar ni de lluny a les 200.000 inoculacions diàries. Sembla doncs que la capacitat actual estaria al voltant d’aquesta xifra, molt allunyada de la magnitud objectiu necessària. Cal considerar a més que cada dia que passa sense  assolir-la, la xifra s’acumula en l’esforç posterior necessari. Considerant també en el cas català que un terç de la vacunació es faci amb monodosi i els 2 terços restants amb la doble dosi.

La consellera Alba Vergés va informar el mes de març, en presentar el nou programa de vacunació, que s’estava vacunant al mateix ritme que es duu a terme a la campanya de la grip, és a dir a un ritme de 200.000 persones a la setmana que, expressades en dosis i aplicant el mateix criteri anterior de 2/3 i 1/3, signifiquen la injecció de 333.000 dosis setmanals, equivalents a 47.600 dosis diàries, que queden lluny de les 60.700 necessàries. Però és que a més la realitat no és l’assenyalada per la Consellera, perquè les dades de l’última setmana de març i primera d’abril assenyalen que el ritme de vacunació real ha estat de 257.000 dosis setmanals. Per tant la primera impressió és que no s’està vacunant ni tan sols al mateix nivell de la grip, tot considerant que amb aquesta dinàmica tampoc seria suficient per assolir la xifra de vacunacions necessàries per arribar a la proporció d’immunitzats el 30 d’agost que li correspon per població, en relació amb l’objectiu de 33 milions per a tota Espanya anunciats per Sánchez.

És clar que també la consellera Vergés en aquella mateixa compareixença va anunciar que el nou pla de vacunació comportaria la capacitat de vacunar mig milió de persones a la setmana, equivalent a 833.000 dosis, el que fa necessària una injecció diària de 167.000 dosis. Aquesta xifra significa multiplicar per quatre la capacitat actual. No és tampoc en aquest cas un objectiu impossible, però si que requereix un desplegament logístic que fins ara no s’ha assolit. Només cal constatar la baixa vacunació de la gent més gran de 80 anys que encara no s’ha completat per veure l’esforç que la sanitat catalana ha de fer. Serà capaç Sanitat d’assolir el seu propi compromís?

A escala espanyola el calendari compromès per Sánchez que permetrà veure el calendari dels objectius és el següent:

  • 3 de maig: 5 milions
  • 1 de juny 10 milions
  • 15 de juny 15 milions
  • 19 de juny 25 milions
  • 30 d’agost 33 milions
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú