Les previsions de creixement del PIB per al 2019 no són bones per a Catalunya, després de l’última actualització del BBVA. L’augment se situarà en el cas català en l’1,8%, una dècima per sota de l’espanyol.
Però el que realment ens interessa és el contrast amb la Comunitat de Madrid, l’altre gran focus econòmic i d’estàndards europeus, i els de les comunitats del nostre entorn. Aquesta observació manifesta l’empitjorament de la situació catalana. Madrid creix molt més que Catalunya, un 2,6%, i també se situen per sobre, Navarra, Aragó i València, les tres amb un 2%. Només Balears, de les més properes, se situa en el mateix nivell que Catalunya. Aquesta previsió del BBVA no és substancialment diferent de la que fa pocs dies va anticipar la Cambra de Comerç de Barcelona quan va establir la previsió en l’1,9%.
La informació sobre el creixement previsible està en línia amb el decaïment observat en la taxa anual d’ocupació a Catalunya ja incloses les dades del tercer trimestre, donat que l’atur ha augmentat del 10,63% al 10,87%, mentre que a Espanya, si bé lleugerament, continuava el descens.
Però és que, a més ,el creixement català és qualitativament pitjor que el de Madrid. D’acord amb un recent informe de l’Eurofound que analitza els canvis en l’ocupació a Europa entre el 2002 i el 2017, queda clar que la capital espanyola concentra les ocupacions amb els sous més alts amb 300.000 llocs de treball, pràcticament el doble que Barcelona. També en aquesta evolució cal apuntar que succeeix l’efecte contrari, en els llocs de treball amb sous més baixos, on Catalunya supera clarament a Madrid.
Una quarta dada d’actualitat acaba d’emmarcar el panorama. Es tracta de la innovació per al conjunt d’Espanya que continua per sota de la dels anys precrisi. I aquesta és una mala notícia. La inversió decau un 22% entre el 2007 i el 2017, d’acord amb l’Enquesta sobre la innovació a les empreses de l’Institut Nacional d’Estadística. La inversió total va ser de 14.800 milions d’euros el 2017, per 18.100 milions d’euros una dècada abans. Madrid i Catalunya encapçalen amb diferència la concentració d’aquesta mena d’inversió, si bé amb un clar avantatge per a la capital. 5207 milions d’euros, per 3.766 en el cas de Catalunya. Per tant, el centre de l’estat representa per si sol més d’una tercera part de la despesa en innovació tecnològica, i Catalunya més Madrid, elles soles, superen el 50%.