Disminueix la taxa d’ atur juvenil catalana, que ja és del 23,7%

La taxa de l’activitat juvenil ha augmentat durant el primer trimestre d’aquest 2017 gràcies a la millora de l’economia. Durant la crisi, la taxa d’activitat juvenil va caure gairebé 15 punts. Però a partir del 2015, aquesta taxa ha anat en augment. Si el 2014 es trobava en el 39,7% de la població jove, el 2017 s’ha situat en el 44,9%, un 2,6% més que fa un any.

atur juvenil
Situació d’activitat segons grup d’edat (%). Catalunya, 1r trimestre de 2017.

A diferència d’altres moments recents en què la disminució de la taxa d’atur estava vinculada a un descens de l’activitat (hi havia menys joves que treballaven o buscaven feina), en aquest darrer trimestre la disminució de l’atur s’explica per un augment de l’ocupació superior a l’augment de l’activitat. La taxa d’atur entre el col·lectiu de joves de 16 a 29 anys se situa en el 23,7%, un 4,1% menys que fa un any. En xifres absolutes, a Catalunya hi ha 143.700 joves a l’atur, 22.400 persones menys que fa un any.

atur juvenil
Taxa d’atur juvenil segons els grups d’edat (%). Catalunya, 1r trimester de 2017.

El sector dels serveis lidera la creació d’ocupació

El sector de serveis és el que està liderant la creació d’ocupació. Aquest sector ha passat d’ocupar el 64,2% de les persones joves el 2007 al 83,1% el 2017. Respecte al primer trimestre de l’any passat el pes de l’ocupació jove en el sector dels serveis també ha crescut (del 81,1% al 83,1%). Aquest sector està absorbint part de la població jove poc qualificada directament afectada per l’impacte de la crisi sobre la construcció i la indústria. És el cas de les persones ocupades en restauració, serveis personals o vendes, que són les que han crescut més en el recent augment de l’ocupació. En el darrer any aquest tipus d’ocupacions han passat de representar el 29,7% de les ocupacions juvenils al 34,4%; el 2007 representaven el 15,1%.

atur juvenil
Serveis d’activitat segons el grup d’edat (%). catalunya, 1r trimestre de 2017.

La Situació laboral de les persones joves a Catalunya és un informe trimestral de l’Observatori Català de la Joventut elaborat a partir de l’Enquesta de població activa (EPA). L’informe fa referència a la població jove de 16 a 29 anys i es basa en dades generades per l’Idescat a petició de l’OCJ. El document presenta informació inèdita que ofereix una visió sobre la situació laboral del conjunt de la població jove de Catalunya.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.