La dieta mediterrània redueix l’estrès i l’ansietat durant l’embaràs?

L’estudi, liderat per investigadors del Clínic-IDIBAPS i realitzat amb el suport de la Fundació ”la Caixa”, mostra que les dones gestants que segueixen la dieta mediterrània presenten una reducció d’entre el 25 i el 28% en els nivells d’ansietat i tenen millor benestar i qualitat del son.

Estudis previs en no gestants havien relacionat la dieta mediterrània amb una millora del benestar. Aquest és el primer assaig clínic en embarassades que ho avalua i demostra.

Els trastorns d’ansietat i l’estrès són cada cop més freqüents en dones embarassades i s’estima que 1 de cada 5 futures mares els pot patir.

Diversos estudis assenyalen que la dieta mediterrània, que promou la ingesta d’aliments vegetals rics en antioxidants, com ara fruites, verdures, oli d’oliva verge extra i cereals integrals, s’associa a un millor benestar i salut mental.

“L’estudi IMPACT, desenvolupat del 2016 al 2022 amb el suport de la Fundació “la Caixa”, ja va demostrar que la dieta mediterrània o el mindfulness durant l’embaràs redueixen fins a un terç el risc de tenir un nadó amb baix pes. No obstant això, la influència de la dieta mediterrània sobre l’estrès, l’ansietat, l’estat mental, la qualitat de vida i el son de les dones durant l’embaràs encara no es coneixia”, explica Fàtima Crispi, investigadora de BCNatal i del grup IDIBAPS Medicina fetal i perinatal, ambdós dirigits per Eduard Gratacós

Crispi lidera, juntament amb Francesca Crovetto de l’Hospital Sant Joan de Déu i l’equip de Ramon Estruch del grup de l’IDIBAPS Risc Cardiovascular, Nutrició i Envelliment, una investigació secundària a l’estudi IMPACT en la qual varen participar 1.221 embarassades d’alt risc, distribuïdes, de forma aleatòria, en grups diferents a les 19-23 setmanes de gestació.

Un grup va seguir una intervenció per a la promoció de la dieta mediterrània mitjançant visites personalitzades amb nutricionistes. Els investigadors varen encoratjar les futures mares a incrementar la ingesta de cereals integrals (5 racions al dia), verdures i productes làctics (3 racions al dia), fruita fresca (2 racions al dia), llegums, fruits secs, peix i carn blanca (3 racions a la setmana), així com l’ús d’oli d’oliva per a cuinar i amanir.

Un altre grup va rebre l’atenció habitual durant l’embaràs segons els protocols institucionals establerts, però sense cap intervenció especial.

D’acord amb les dades publicades a la revista Nutrients, la intervenció basada en la dieta mediterrània va reduir entre un 25 i un 28% l’ansietat i l’estrès matern, a més de millorar el benestar i la qualitat del son de les gestants respecte el subgrup que no va rebre cap intervenció.

Els investigadors varen arribar a aquesta conclusió després d’analitzar els qüestionaris d’estrès emplenats per les mateixes participants i de mesurar els nivells de metabòlits relacionats amb l’estrès, com són el cortisol i la cortisona, en mostres d’orina. “Alguns estudis previs, com el Predimed, havien relacionat la dieta mediterrània amb una millora del benestar i una reducció dels nivells d’estrès, però eren estudis en no gestants”, afegeix Crispi. Aquest és el primer assaig clínic en embarassades que ho avalua i demostra”. L’estudi també conclou que els efectes beneficiosos apareixen al cap de poc temps de l’inici de la intervenció.

“Tenint en compte la creixent importància del paper de la salut mental durant l’embaràs, aquests resultats podrien implicar la promoció de la dieta mediterrània adaptada a dones gestants com una potent estratègia de salut pública”, declara Crovetto.

No obstant això, els autors assenyalen que el treball presenta algunes limitacions. “Gran part de les participants eren d’ètnia blanca, amb un nivell socioeconòmic mitjà-alt” indica Crovetto. “Així doncs, la troballa no s’hauria d’extrapolar a altres poblacions amb característiques diferents. Caldrà dur a terme nous estudis amb major diversitat poblacional, que avaluïn també els mecanismes responsables dels efectes de la dieta mediterrània observats”.

Els trastorns d’ansietat i l’estrès són cada cop més freqüents en dones embarassades i s’estima que 1 de cada 5 futures mares els pot patir Click To Tweet

S'atrevirà Puigdemont a prémer el botó nuclear per fer inviable la presidència de Sánchez?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.