Després de les eleccions a l’Argentina i davant la crisi econòmica i social, com solucionar el “gran descontent”

El peronista Alberto Fernández va guanyar les eleccions a l’Argentina el passat diumenge, 27 d’octubre, imposant-se al liberal Maurici Macri. Així, el nou president s’ha d’enfrontar ara a una greu crisi econòmica i social que ha disparat la fam i la pobresa entre els argentins.

A més, Fernández governarà al costat de la vicepresidenta electa, Cristina Fernández de Kirchner, que acumula tretze processaments, la majoria per corrupció, i set ordres de presó preventiva, que ha eludit perquè el Senat de majoria peronista li ha negat el desaforament.

Davant aquest escenari, cal preguntar-se com solucionarà el nou Govern aquesta crisi econòmica i el deteriorament de les condicions socials, que ha sumit en la pobresa al 35,4% dels 44.600.000 d’argentins, és a dir uns 15,8 milions de ciutadans, amb dades oficials del primer semestre de 2019.

En aquest sentit, una enquesta del Pew Research Center prèvia a les eleccions a l’Argentina constata el “gran descontentament” i el “pessimisme generalitzat” dels argentins davant la situació econòmica i el deteriorament de les condicions socials.

Així mateix, l’estudi ‘Argentines pessimistic about economy, political system leading up to election’ (‘Els argentins, pessimistes sobre l’economia i el sistema polític abans de les eleccions’), subratlla la desconfiança dels argentins en els funcionaris electes, les institucions públiques i la democràcia.

Una successió de crisis econòmiques

L’informe d’aquest centre de recerca recorda que les eleccions a l’Argentina s’han produït “quan l’economia de la nació intenta recuperar-se de la crisi financera de l’agost”.

Durant aquesta crisi, “el pes va perdre més del 30% del seu valor i el principal mercat borsari va caure un 38% immediatament després del segon lloc del president Mauricio Macri durant les primàries de l’11 d’agost”.

A més, “la crisi financera d’agost és l’última d’una llarga sèrie de crisis que han afectat l’economia argentina. Segons un informe de 2018 del Banc Mundial, la nació ha experimentat 14 crisis financeres des de 1950, sense incloure aquesta última recessió”, afegeix.

Les conclusions de l’estudi reflecteixen cinc fets significatius sobre l’estat d’ànim dels argentins que vénen a coincidir amb les eleccions del passat diumenge.

Pessimisme generalitzat

“Hi ha un pessimisme generalitzat entre els ciutadans argentins sobre la direcció de la nació”, afirma l’informe.

De fet, més de “vuit de cada deu (82%) expressen la seva insatisfacció en la forma en què estan anant les coses a l’Argentina avui”

“Els argentins més joves (de 18 a 29 anys) són significativament més propensos que els majors de 50 anys (87% enfront de 73%) a dir que no estan satisfets amb les condicions del país”, cita l’informe.

Alhora, “les dones tenen més probabilitats que els homes de mantenir aquest punt de vista (86% enfront de 78%)”, afegeix.

D’altra banda, els enquestats amb majors estudis i ingressos mostren un percentatge menor d’insatisfacció que aquells amb menys estudis i baixos ingressos.

Insatisfets amb l’economia

A més, coincidint amb les eleccions a l’Argentina, la gran majoria de ciutadans es mostren insatisfets amb la marxa de l’economia en el seu país (83%).

“Aproximadament vuit de cada deu argentins diuen que la situació econòmica del país és dolenta”, cita l’estudi.

“Aquesta participació és menor que el 2002, quan el 98% va dir que la situació econòmica era dolenta després d’una crisi econòmica. Actualment, només el 15% diu que la situació econòmica és bona “.

Cal recordar que aquesta enquesta “es va realitzar abans del xoc del mercat que va ocórrer a l’agost”, afegeix l’informe.

Relacionat amb aquesta qüestió, la situació econòmica és vista de forma diferent segons cada partit polític.

“Una proporció gairebé universal d’adults (94%) amb una visió desfavorable de Canviem , l’actual partit governant, diu que la situació econòmica és dolenta, mentre que una majoria més petita dels que veuen favorablement al partit (57%) diu el mateix “, cita l’estudi.

“De la mateixa manera, el 94% d’aquells amb una visió favorable del kirchnerisme, el partit que va derrotar Macri en les primàries d’agost, diu que la situació econòmica és dolenta, mentre que el 76% d’aquells amb una visió desfavorable comparteixen la mateixa opinió”, afegeix.

“Quan es tracta del futur financer dels nens a l’Argentina, els enquestats estan dividits: el 42% creu que els seus fills estaran millor que els seus pares, mentre que el 47% diu que estaran pitjor”.

Cal insistir que aquesta enquesta es va realitzar poc abans que se celebressin les eleccions.

Descontent polític i social

També s’analitza el descontentament polític i social que hi ha actualment, que “s’estén a través d’una àmplia gamma de condicions al país”. Es podrà reduir després de les eleccions a l’Argentina?

El 72% dels argentins diuen que són pessimistes sobre com funciona el sistema polític quan pensen en el futur”.

“Aquells amb una visió favorable del partit governant tenen menys probabilitats de sentir-se pessimistes sobre la forma en què funciona el seu sistema polític que aquells amb una visió desfavorable (58% enfront de 78%), tot i que la majoria de tots dos encara són pessimistes”, afegeix l’estudi.

Quan se’ls pregunta sobre la reducció de la bretxa entre rics i pobres, una mica més “la meitat del públic argentí informa sentir pessimista sobre la possibilitat de reduir la bretxa entre rics i pobres (52%)”.

A més, també ho són pel que fa al “sistema educatiu de la nació (52%) i la disponibilitat de llocs de treball ben remunerats (51%)”, encara que també hi ha una nota positiva: “la majoria dels argentins expressen optimisme sobre la cultura del seu país en mirar cap al futur (61%) “.

Escepticisme sobre l’Estat i els funcionaris

Així mateix, “els argentins expressen poca confiança en els funcionaris electes i les institucions públiques”.

Només un de cada cinc (20%) està d’acord que “l’Estat s’executa en benefici de totes les persones i que la majoria dels funcionaris electes es preocupen pel que pensen les persones com ells (21%)”.

“Els adults de 18 a 29 anys són menys propensos que els de 50 anys i majors a acceptar que el Govern s’executa en benefici de totes les persones (16% enfront de 26%)”, afegeix l’informe.

“Aquells amb una visió favorable de Canviem també tenen més probabilitats d’estar d’acord en què l’Estat funciona per a tots (39%) que aquells amb opinions desfavorables (13%)”, continua.

En sentit contrari, “els argentins són optimistes sobre la participació democràtica: el 55% diu que votar els dóna a persones com ells alguna cosa a dir sobre com el Govern maneja les coses”.

Satisfacció amb la democràcia?

D’altra banda, “la majoria del públic argentí està insatisfet amb l’estat de la seva democràcia. Aproximadament sis de cada deu (61%) expressen punts de vista insatisfets “.

En aquest context, “aproximadament sis de cada deu adults amb educació secundària o inferior (63%) expressen insatisfacció, mentre que aproximadament la meitat (48%) dels que han obtingut més educació diuen el mateix”.

“De la mateixa manera, el 70% d’aquells que guanyen menys que l’ingrés mitjà no estan satisfets amb el funcionament de la democràcia, mentre que aproximadament sis de cada deu (57%) d’aquells amb un ingrés superior a la mitjana comparteixen la mateixa opinió “, afegeix l’informe

Referent a això, els punts de vista polítics mostren diferències. “L’únic grup amb una majoria que expressa satisfacció amb la forma en què funciona la democràcia són aquells que tenen una visió favorable del partit governant”, en aquest cas, Canviem (60%).

“La majoria dels que tenen opinions favorables sobre el kirchnerisme i el peronisme expressen la seva insatisfacció amb el funcionament de la democràcia (68% i 60%, respectivament)”, conclou l’estudi.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.