L’AIReF ha publicat la informació del seu model MIPred, que permet seguir l’evolució actualitzada del PIB. La informació que proporciona assenyala que la taxa intertrimestral del PIB el tercer trimestre ha caigut dues dècimes (-0,2%), i la taxa interanual del mateix tercer trimestre és de 3,4%.
L’evolució del tercer trimestre assenyala que amb relació a l’últim trimestre del 2019, l’última dada prèvia a la covid, el PIB només se situa en el 97,6% d’aquella xifra. Per tant, difícilment a final d’enguany haurem assolit el valor de la producció que teníem el 2019.
Espanya és l’únic país de la UE que es troba en aquesta situació. Quan es parla del creixement del 2022 i es considera que la xifra prevista superior al 4% és comparativament important, es mostra un panorama parcial si no s’afegeix que aquest creixement és degut al fet que partíem de nivells molts baixos, els de l’extraordinària caiguda del 2020.
L’evolució previsible del primer trimestre de l’any que ve fa pensar que no serà fins ben entrat el 2023 que aconseguirem l’estat en el qual estàvem el 2019 en relació amb el PIB. És, en aquest sentit, un dels pitjors comportaments econòmics de la UE. El fet que en paral·lel el comportament de l’ocupació sigui bona revela que la productivitat mesurada pel PIB per persona ocupada, és a dir, la producció de béns i serveis per cada treballador, ha empitjorat.
A aquest fet cal afegir-hi les previsions sobre l’any que ve. El Banc d’Espanya va formular, just després de la presentació dels pressupostos de l’estat, una previsió de creixement sensiblement inferior, donat que la rebaixava fins a l’1,4%, clarament per sota de la xifra que establia el govern en els pressupostos, situada en el 2,1%. Aquesta diferència és gran perquè significa que la producció de béns i serveis espanyola seria inferior en una tercera part de la prevista pel govern i, per tant, els ingressos també decaurien en termes proporcionals.
L’estimació de l’organisme financer independent del govern ha estat rebuda amb crítiques per part del sector favorable al PSOE i a UP sense tenir en compte que ja al mes de setembre l’OCDE va situar la previsió espanyola en un 1,5%, quasi la mateixa que la del Banc d’Espanya i que amb posterioritat el servei d’estudis del BBVA ha donat una previsió encara inferior de només l’1%. Si aquests organismes l’encerten i el govern s’equivoca, els pressupostos d’enguany quedara pràcticament invalidats i, o bé no es podrà dur a terme la despesa prevista, o bé el dèficit i l’endeutament es multiplicaran.