De ser el principal focus d’atenció mundial la primavera passada per haver-hi aparegut la variant Delta del coronavirus, l’Índia ha passat a ser un dels països més ben preparats i alhora menys afectats del món per l’epidèmia.
Segons el viròleg alemany Jacob John, professor emèrit al Christian Medical College de Vellore (sud de l’Índia), el gegant asiàtic és el primer país del món que ha aconseguit vèncer la pandèmia i transformar la Covid en una malaltia endèmica. Segons John, una malaltia entra en fase endèmica “quan les noves infeccions s’estabilitzen en un nivell feble”.
Com ha aconseguit arribar-hi el segon país més poblat del món, tan durament castigat per la variant Delta?
Diverses raons entren en joc.
La primera i més important sembla que, segons John, més del 90% dels indis s’han immunitzat de forma natural de la malaltia en haver-hi estat en contacte.
Es tracta d’un percentatge molt més elevat que el dels europeus que han passat la Covid. Tot i que costa trobar dades oficials, l’Institut Pasteur de França per exemple estimava l’abril passat que només un 23% dels francesos havien estat en contacte amb la malaltia.
A la capital de l’Índia, Nova Delhi, el cop de la segona onada fou particularment dur i les imatges d’incineracions feren la volta al món. Però d’aquell gran mal sembla haver-s’hi extret un bé: segons John, el 97% dels més de 20 milions d’habitants de Nova Delhi haurien desenvolupat la immunitat natural en haver passat la malaltia.
La segona raó és la vacunació contra la Covid de les persones en risc. L’Índia, el principal productor mundial de vacunes, es llançà en plena primera onada el 2020 a desenvolupar el seu propi vaccí. La substància activa obtingué llum verda de les autoritats el gener del 2021, i la campanya de vacunació s’inicià de seguida.
Avui, més de la meitat dels adults ha rebut almenys una dosi de la vacuna, i una quarta part ja n’ha rebut dues. Aquest fet ha ajudat, sense dubte, a reduir les formes greus de la malaltia entre la població d’edat avançada.
De fet, una tercera raó de l’èxit de l’Índia contra la Covid és la jove demografia del país. A diferència de molts països d’Europa on una persona de cada cinc té més de 65 anys, aquesta categoria d’edat representa tan sols el 6,5% dels indis. En canvi, el 25% de la població té menys de 15 anys.
La quarta explicació es troba en l’estratègia del govern indi per fer front a la Covid. A diferència de les restriccions dràstiques imposades durant la primera onada i que causaren un gran trasbals social, la segona (l’onada “Delta”) es gestionà de forma més cautelosa. El govern insistí en la importància del rentat de mans, de mantenir la distància física i de cobrir la boca i el nas per estornudar.
En cas de sospita d’infecció es posà a disposició un número verd a través del qual els ciutadans rebien consell mèdic a distància, i als hospitals s’apostà per tractaments contra la malaltia per combatre les formes greus.
Amb tot, el primer ministre Narendra Modi ja feu un pas en fals quan declarà el febrer del 2021 haver vençut l’epidèmia. Un mes després, la variant Delta hi fou detectada per primer cop i l’Índia baté tots els rècords mundials d’infeccions i morts. Això sí, sempre parlant en termes absoluts, no relatius, en un país que té 1.400 milions d’habitants (de fet, les dades -oficials- de morts per Covid per milió d’habitants de l’Índia són molt més baixes que les de països com Espanya).
Està encara per veure si el model indi construït des de llavors resisteix o no a la nova variant òmicron.
Més del 90% dels indis s'han immunitzat de forma natural de la malaltia en haver-hi estat en contacte Share on X