La compra forçada de First Republic Bank obre un nou capítol de la crisi bancària

Després d’un cap de setmana frenètic en que les autoritats financeres nord-americanes intentaren per tots els mitjans vendre First Republic Bank, dilluns 1 de maig acabaren per prendre’n el control i revendre la gran majoria dels seus dipòsits i actius al gegant bancari JPMorgan.

First Republic Bank es trobava en serioses dificultats financeres des de la fallida de Silicon Valley Bank al març passat. Igual que l’entitat californiana, First Republic havia fet front a una retirada massiva de dipòsits i a una vertiginosa caiguda en borsa, passant de 20.000 milions de dòlars en capitalització a començaments d’any a tan sols 654 milions a finals d’abril.

A pesar que el govern dels Estats Units ha dit i repetit que no hi ha risc d’una nova crisi bancària com la del 2008, cap actor del sector s’havia manifestat per comprar les despulles del First Republic. Un fet que està generant molt nerviosisme entre els inversors ja que deixa en evidència la delicada salut del sector bancari en el seu conjunt.

La fallida del First Republic Bank és, pel volum dels seus actius (229.000 milions de dòlars al 13 d’abril), la segona més important de la història dels Estats Units si s’exclou la banca d’inversió (sector on se situava Lehman Brothers) després de la de Washington Mutual al setembre del 2008.

JPMorgan ha acabat per acceptar la “invitació” de la FDIC, l’agència federal encarregada de garantir els dipòsits bancaris, a canvi d’unes condicions avantatjoses, entre les quals destaca que la FDIC ha acceptat eixugar 13.000 milions de dòlars de pèrdues.

Així doncs, la compra del First Republic Bank per JPMorgan és de facto un rescat públic a càrrec del contribuent nord-americà.

Per la seva part, sabedor del temor d’una nova crisi bancària, JPMorgan ha esperat a que la FDIC li presentés la compra de First Republic en safata de plata per comprar-lo.

Els reguladors nord-americans no haurien hagut de posar sobre la taula tants avantatges per JPMorgan si no hi hagués hagut un risc pel sistema financer en el seu conjunt, cosa que s’ha produït gràcies a la desfeta del First Republic dels últims dies.

Un cop confirmada l’operació, el missatge oficial és de tranquil·litat: un cop més els dipòsits garantits i no garantits que restaven al banc en fallida han estat salvaguardats. Però la realitat és molt més inquietant, ja que demostra la mala salut del sector bancari en el seu conjunt.

De moment, els principals beneficiats de les primeres caigudes bancàries (Silicon Valley Bank, Signature, Credit Suisse i First Republic) han estat les grans entitats financeres com UBS i JPMorgan, que les han comprat a preus de saldo.

Caldrà seguir atentament l’evolució dels tipus d’interès dels bancs centrals ja que fins ara les pujades d’aquests per tal de combatre la inflació han estat el principal factor d’inestabilitat bancària, revelant al seu torn la pèssima gestió dels dipòsits per part dels bancs comercials.

En definitiva, si la Reserva Federal i el Banc Central Europeu segueixen apujant els tipus, altres bancs podrien entrar en perill. Però si no ho fan, la igualment temuda inflació podria retornar amb força.

La compra del First Republic Bank per JPMorgan és de facto un rescat públic a càrrec del contribuent nord-americà Click To Tweet

Estàs afiliat a algun d'aquests sindicats?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.