Com pagarem les pensions? Segur que no amb la immigració actual

El nou ministre per la Seguretat Social i anterior president de l’AIReF (Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal), José Luís Escrivá, ha presentat sempre com una de les vies de solució del dèficit estructural el de la immigració.

Lamentablement, aquesta sortida ara com ara no és tal. Senzillament perquè les persones que venen aporten nivells salarials molt baixos pel seu reduït capital humà i, per tant, quotes a la Seguretat Social també de menor quantia.

Hi ha un desequilibri gran entre la quota mitjana d’aquests immigrants i la pensió mitjana actual. Aquesta dinàmica el que fa és augmentar el dèficit perquè la bretxa entre uns i altres tendeix a créixer. L’increment del salari mínim interprofessional pot atenuar aquesta diferència, però no la resol ni molt menys.

D’altra banda, aquest flux de població immigrant competeix en llocs de treball amb el gruix dels aturats actuals del 14,2% que en la seva majoria tenen una baixa titulació.

Que la solució no funciona és clarament perceptible amb les dades de l’Eurostat, que mostren el moviment migratori entre països europeus d’acord amb el nivell d’estudis. Entre el 2007 i el 2017 han sortit d’Espanya 87.000 persones amb nivells d’estudis alts, mentre que pràcticament no shi ha incorporat cap. És el país de l’oest que perd més titulats, que podrien representar nivells salarials alts. Però és que tampoc registra un balanç positiu pel que fa a persones amb estudis mitjans. Tot el contrari del que succeeix a Alemanya, que ha vist incrementat el nombre de persones immigrants amb nivells d’estudis alts en 201.000 i 448.000 persones amb estudis de segon grau.

Més accentuat encara és el balanç del Regne Unit on han arribat 838.000 immigrants amb estudis superiors procedents d’altres països de la Unió Europea. Què vol dir tot això? Doncs que l’estructura econòmica espanyola no només no té capacitat per atraure persones amb coneixements universitaris o de tipus mitjà, sinó que fins i tot n’expulsa de propis. En aquestes condicions,  és inviable pensar que la immigració contribuirà a anivellar els comptes de la Seguretat Social.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.