L’alcaldessa de Barcelona progressa adequadament en la seva campanya contra els símbols de la cultura cristiana i de la tradició catalana. Hi ha moltes pràctiques entre nosaltres que, si bé tenen el seu origen en la fe cristiana, s’han transformat en elements consubstancials de la nostra cultura i de la nostra tradició. Un cas ben nostrat és el del pessebre.
Precisament, l’any que ve es commemoren els 800 anys d’aquesta tradició que es va iniciar el 1223. Malgrat que hi ha precedents anteriors, el fet que origina aquest costum quan s’acosta Nadal es deu a Sant Francesc d’Assís, que en aquell any assenyalat va celebrar a la població italiana de Greccio un pessebre vivent perquè volia recordar d’aquesta manera i escenificar l’abast del problema del naixement de Jesús. A partir d’aquest fet arrenca la tradició del pessebre, que a Catalunya té com a grans impulsors una de les ordes religiosos més arrelades a la vida del nostre país, els caputxins.
Precisament, en aquest sentit, cal recomanar un llibre de poc més de 100 pàgines del caputxí fra Valentí Serra de Manresa, arxiver major de la província dels caputxins de Catalunya, “Entrem dins del pessebre: Un petit univers a les teves mans”. Es tracta d’un llibre absolutament recomanable per conèixer la història del pessebre i l’extraordinari simbolisme de les seves figures amb caràcter general i la seva relació amb la tradició que es desplega a Catalunya. Per arrodonir-ho té fins i tot un capítol on relaciona el pessebre amb determinats àpats propis de Nadal. Les il·lustracions que l’acompanyen són extraordinàriament interessants, i completen una obra necessària per conèixer aquesta tradició que, precisament, Ada Colau vol esborrar.
L’alcaldessa de Barcelona ha excel·lit sempre amb expulsar tota referència a la tradició cristiana i catalana de l’àmbit municipal. I ho ha fet treient la celebració de la missa de la Mercè del programa d’acte, convertint així la Festa Major de Barcelona en una activitat que no té origen ni tradició. I ho ha aplicat sistemàticament al pessebre que ha anat minimitzant fins a convertir-lo en no res.
L’any passat ja va dispersar les figures per alguns balcons fins a convertir-les en invisibles i fer irreconeixible aquesta obra de la cultura popular. Enguany, que és l’últim del seu mandat, el que fa és retardar-lo tot el possible. Fins ara, malament que bé, el pessebre coincidit amb les il·luminacions nadalenques. Ara la plaça Sant Jaume està buida, i ens ha anunciat que el dia 13 informaran del pessebre. Ja es veu l’esforç que despleguen per no fer-lo. Seria més senzill si es limitessin a complir la tradició sense pretendre cap innovació i espectacularitat, però naturalment això seria massa tradicional pel govern de Comuns i Socialistes.
Si Colau continua al capdavant de l’Ajuntament, ja podeu donar per segur que l’any que ve celebrarem el pessebre el dia 28 de desembre.
7 comentaris. Leave new
Si Barcelona fos Ucraïna, la Colau es Putin
Doncs el dimecres passat vaig visitar el pessebre instal•lat a la seu del govern de Madrid, a la Porta del Sol. És enorme, un grandiós diorama a la planta baixa de l’esmentat edifici.
La Colau al racó per mala persona!
Els nens estan molt contents perquè et veuen diàriament més a tu que al tradicional pesebre, que aquest any ha sigut la vostra, expresió máxima del ridicul
No fa cap gràcia
Efectivament, la Colau i cia son la pitjor pandèmia que ha tingut mai la pobre ciutat de Barcelona… Seguiu, seguiu votant-la, i veureu on acabeu els barcelonins…
Colaboración fuera yaaaaaaaa
COLAU, FUERA DE AQUI YAAAAAAAAAAAAAAAA