Els cinc punts clau del G7 a Biarritz

Aquest dilluns ha conclòs la cita anual dels membres del G7, que enguany ha acollit França a la ciutat de Biarritz. La cimera començà envoltada de fortes tensions i polèmiques, però ha acabat amb avenços importants en diversos fronts.

Vet aquí els cinc punts clau de la trobada.

1. Els Estats Units s’obren al impost a les tecnològiques

Donald Trump s’havia fermament oposat a la idea de diversos dirigents europeus d’establir un impost especial a les empreses (nord-americanes) conegudes com GAFA (Google, Apple, Facebook i Amazon), que eviten determinades imposicions als països on vénen els seus serveis.

El impost, del qual el president francès Emmanuel Macron s’ha fet portaveu (tot i que fou la Comissió Europea la primera en proposar-lo), podrà ser negociat dins del marc de l’OCDE (els club dels països desenvolupats). Tot i que no s’ha arribat a cap acord concret, suposa un pas endavant ja que fins ara Washington no volia ni tan sols sentir la idea.

2. Baixa la tensió entre els Estats Units i l’Iran

Emmanuel Macron ha dut a terme una arriscada maniobra diplomàtica (o bé estava pactada amb el departament d’estat nord-americà en secret?) i ha fet aparèixer per sorpresa el ministre d’afers exteriors iranià a la cimera.

L’efecte ha estat positiu i Donald Trump s’ha mostrat relativament conciliador amb la República Islàmica. El líder ha afirmat que “si les circumstàncies ho permeten”, donaria el seu acord per retrobar-se amb el president iranià Rohani. Alhora, però, Trump ha recordat que l’acord nuclear que l’administració del seu antecessor Barack Obama capitanejà fou un error.

3. La guerra comercial en pausa

Trump també s’ha mostrat més conciliador de l’habitual amb el seu gran rival, la Xina. Ell i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, haurien estat en contacte directe per afrontar la cursa de tarifes comercials en que han immers els seus respectius països. L’objectiu comú, ha explicat Macron en tant que amfitrió del G7, és que “ningú sigui tractat injustament”.

Cal però recordar que una de les tècniques de negociació del president nord-americà consisteix en modular bruscament el nivell de pressió que aplica als seus socis i adversaris. Caldrà veure com evoluciona la relació bilateral entre la Xina i els Estats Units les properes setmanes.

4. Insults creuats entre Bolsonaro i Macron per l’Amazones

El clima també ha estat present a la cimera. Tot i que en aquest àmbit no s’ha arribat a cap mesura concreta, els incendis a l’Amazones crisparen l’ambient els dos primers dies de la trobada.

Emmanuel Macron publicà un tweet polèmic en que parlava dels focs com una “crisi internacional” que el G7 havia d’afrontar… sense fer cap referència al Brasil. Bolsonaro, un àvid usuari de les xarxes socials, acusà a Macron de tenir un comportament propi de l’era colonial.

L’enfrontament degenerà progressivament: Macron desitjà que Brasil tingui un president “a la seva alçada”, i Bolsonaro compartí una publicació en que es mofava de la dona de Macron.

Rere els retrets personals trobem un enfrontament polític entre França i Brasil pel contingut del pacte comercial entre l’UE i MERCOSUR, conclòs recentment, que posaria en dificultats els agricultors francesos.

Donald Trump no participà personalment a la darrera reunió d’alt nivell del G7, que era explícitament sobre el cima i els oceans, però hi envià un alt representant.

5. Sense mesures davant el problema del endeutament

A pesar d’haver tractat la crisi comercial entre els Estats Units i la Xina, els líders reunits a Biarritz no han anunciat mesures específiques per a fer front al que els economistes temen que pugui desembocar en una nova crisi econòmica i financera global: l’endeutament públic i privat.

En efecte, el deute ha arribat a nivells de rècord històrics i els països més desenvolupats no estan actuant per a fer-hi front.

Els membres del G7 semblen doncs pensar que la principal amenaça per a l’economia mundial són les turbulències polítiques entre els Estats Units i la Xina.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.