Cinc punts a favor i en contra de la globalització

El Banc de Pagaments Internacionals (BPI) en el seu informe anual ha analitzat els problemes i els avantatges de la globalització actual. La llista dels efectes d’aquest context actual ha estat acompanyada d’una sèrie de millores que haurien de prendre els països i d’una rotunda conclusió: la gran responsable de l’augment de la desigualtat ha estat la tecnologia.

El Banc de Pagaments Internacionals ha deixat clara la seva posició respecte a la globalització: no tot són efectes positius sobre els ciutadans. A més es recomana als països que no es produeixin bombolles especulatives per tenir una major estabilitat econòmica. Quins són els punts positius i negatius que ha remarcat el BPI?

Cinc punts a favor

  • Les empreses amb major grau de globalització, més obertes, han tingut menys problemes amb l’ocupació respecte a les que no. Amb els països, com França o Regne Unit, també ha succeït el mateix.
  • La globalització permet a les empreses una major facilitat per al finançament.
  • La diversificació de riscos i la maximització de beneficis són dos punts importants que les empreses ara poden accedir.
  • Més facilitat per accdeir i compartir les habilitats i el coneixement.
  • Abaratiment dels productes de consum bàsic.

Cinc punts contra

  • Els guanys no s’han distribuït de la mateixa forma. Això ha perjudicat sobretot  als treballadors poc qualificats dels països rics i ha suposat un gran problema per al creixement de la classe mitjana.
  • Els grups d’interès, com les multinacionals, tenen més facilitat de capturar el benefici.
  • Amplificació i potenciació de les crisis financeres. El BPI aporta una dada empírica per mostrar aquest fenomen: el deute extern de les economies desenvolupades s’ha disparat del 80% del PIB en 1995 al 290% el 2015.
  • Ara és més difícil la negociació entre el treballador i l’empresa per obtenir un millor salari.
  • L’evasió i elusió fiscal és més fàcil per la gran mobilitat de capitals entre els països.

Punts a millorar

El Banc de Pagaments Internacionals, a més a més d’aquesta anàlisi dels beneficis i inconvenients que genera la globalització, dóna una sèrie de consells als països. Aquesta entitat internacional recomana als estats que evitin promocionar les bombolles especulatives per tenir una major estabilitat econòmica. En aquest sentit, el BPI aconsella que es millori la formació dels treballadors i el sanejament de les finances dels estats, així com una millor cooperació entre els països.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

13 comentaris. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú