Catalunya. Per què últimament som els pitjors en aquests temes?

Els somnis històrics de Catalunya els encarnava el sentit de civilitat, el noucentisme, la idea de ser la Suïssa mediterrània, una visió harmoniosa i equilibrada de la vida, sense estridències. Amb un fort esperit conservador per allò que ens semblava bo i alhora voluntat de transformar el que no ens funcionava.

En aquesta cultura que té una altra part indiscutible de tòpica, el paper de la llar, de la família, de la nissaga, que transmetia tots aquests valors i formes de ser eren essencials, de manera que va impregnar la concepció empresarial i econòmica del país en el passat.

Però, tot això ha quedat molt esborrat i avui el que prima és ser més “avançats, rupturistes” que ningú. Som els primers en divorcis, en avortaments, els últims en matrimonis i ara som capdavanters en un nou problema que està causant estralls en els nostres joves i que no és altre que incentivar des del poder la transsexualitat en adolescents i joves.

Mentre que el Regne Unit està de tornada i ha vetat els bloquejadors de pubertat en menors i restringeix les intervencions quirúrgiques, mentre que a Suècia aquells bloquejadors es neguen als menors de 18 anys, Catalunya avança a pas decidit en el sentit oposat, que és el que marca la progressia governant. Aquests bloquejadors, coneguts mèdicament com a anàlegs GnRH, són molt perillosos quan la seva intervenció s’estén en el temps i la persona està en una fase molt immadura, que és precisament quan més s’apliquen. Les seves contraindicacions són grans i perilloses: cataractes, infertilitat, arítmies, quedar curt de talla, pèrdua de densitat òssia a causa de la manca de calci, són alguns dels principals inconvenients.

Malgrat aquest fet, a Catalunya, com sempre a l’avançada, hi ha un servei especialitzat del Servei Català de Salut, Trànsit, que recepta amb molta facilitat aquests bloquejadors. És difícil que una persona acudeixi a la consulta, insisteixi malgrat ser menor, i que surti d’ella sense rebre el bloquejador.

Un informe elaborat per l’Ajuntament de Barcelona assenyala que el 78,6% dels menors atesos per Trànsit passaven a rebre bloquejadors de pubertat i el 87% començaven a rebre tractament a partir de la primera visita. Fet que confirma la idea que si hi ha una sol·licitud del propi interessat difícilment se li nega. I és que Trànsit no només rep pacients de la xarxa d’atenció primària, com és lògic, sinó que a més atén directament nois i noies que hi acudeixen de forma espontània sense ser derivats per cap metge de capçalera, i això és molt greu. Si tens més de 16 anys i ho demanes pràcticament pots estar segur que rebràs el tractament, i si són menors i els pares o responsables legals no ho comparteixen, també trobaran una clara solució en aquest sentit.

En els majors de 16 anys també es practiquen cirurgies en els genitals sobretot quan es tracta de genitals masculins per transformar-los en femenins. En el cas invers és molt més improbable que sigui atès pel gran risc que comporten. La llista d’espera s’ha multiplicat en els últims anys i ha crescut extraordinàriament sobretot a València i Catalunya, que encapçalen el rànquing de demandes transsexuals a Espanya. Aquest fet s’atribueix a la campanya ideològica que comença a l’escola i que tendeix a atribuir qualsevol disfunció que l’adolescent té en aquesta fase de la seva vida a una causa de disfòria de gènere.

Tot plegat assenyala un fet molt greu que requereix ser esmenat. El risc no radica només en els bloquejadors, sinó que s’estén als adolescents més grans de 16 anys i als joves que se sotmeten a intervencions quirúrgiques de vaginoplàstia. Els estudis, en concret el dut a terme per The Journal Urology, el diari oficial de l’associació d’uròlegs dels EUA, estableix que el risc de suïcidi amb les vaginoplàsties es duplicava després d’haver-la realitzat, en relació amb els casos que es donaven abans de la intervenció, és a dir, entre persones que creien que habitaven en un cos d’un sexe diferent del qual tenien pensat un intent de suïcidi d’1,5% a un 3,3%, que és una xifra extraordinàriament alta. També en el cas dels EUA, s’observa que els casos d’intents de suïcidi són 3 vegades més elevats entre les persones que estan sotmeses a una vaginoplàstia, malgrat el risc que incorpora, que aquelles que pateixen els que han estat sotmesos a una fal·loplàstia.

Els danys irreversibles que s’estan ocasionant són un exponent de la irresponsabilitat política i social que presideix a les institucions. Hi són, encara que les eleccions anticipades han fet decaure el projecte de llei trans catalana, que establia que n’hi havia prou que una persona ho manifestés lliurement per ser atesa sense necessitat de disposar d’informes mèdics o psicològics malgrat que fos un menor.

Les primeres enquestes sobre les eleccions a Catalunya coincideixen a donar com a guanyador als socialistes. Creus que el resultat final confirmarà aquesta previsió?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.