Catalunya: tancar les nuclears l’any 2027. Quan la incompetència ens governa

La consellera Teresa Jordà, ara responsable d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i abans d’Agricultura, Pesca i Alimentació, constata que no cal ser una persona competent per dirigir un departament, més si és tan heterogeni com el que va parir la Generalitat amb el que regenta Teresa Jordà, que pot combinar energia nuclear amb la cria de conills.

Teresa Jordà ha manifestat que és partidària d’avançar el tancament de les nuclears el 2027 i aconseguir que les energies renovables aportin el 50% de l’electricitat el 2030. Per dir-ho en plata i entendre’ns amb claredat, és una parida de dimensions còsmiques. La mateixa Generalitat va publicar el balanç energètic de l’any 2019 i l’elèctric del 2020. Aquest últim no és ben bé representatiu d’un cicle normal perquè la covid va reduir sensiblement el consum d’energia.

D’acord amb l’informe el consum d’energia primària a Catalunya, el 2019 tenia com a principal component el petroli amb un 46%, la nuclear amb un 24,5%, el gas natural amb un 22,9% i les energies renovables amb un 5,4%. Aquesta és la referència del consum total, en la qual el transport significa la part més important, 45,1%, pel 25,5% de la indústria, el 14,7% del sector domèstic, el 13,1% dels serveis i finalment el sector primari amb només 1,6%.

D’aquest conjunt l’energia elèctrica representa un 25,1%, és la segona component després dels productes petrolífers, el 49,8%, i el gas natural 20,4%. Les energies renovables d’aquest consum final només presenten el 3,9%.

El tercer pas per fer-nos la composició de lloc és contemplar, i aquí ja entrem directament en el plantejament de la consellera Jordà, la composició de la producció bruta de l’energia elèctrica, en aquest cas pel 2020. El 54,9% és produïda per les centrals nuclears. Més de la meitat de l’electricitat consumida per Catalunya és d’origen nuclear, mentre que les renovables només representen el 19,8%, però amb una observació important, 12 punts d’aquests 19,8 són aportats per energia hidroelèctrica, que és una infraestructura física de difícil ampliació en les circumstàncies actuals, mentre que el que entenem avui com a renovables, l’eòlica i la fotovoltaica, només representen respectivament 5,8 punts i 1,1 punts, al que cal afegir l’aportació d’altres renovables de 0,9 punts.

En definitiva, les renovables que poden créixer en l’actualitat per suplir a l’energia nuclear avui només representen un trist 8% del total. La pregunta del milió és com en 5 anys Teresa Jordà i la Generalitat pensen substituir el 51% de producció de l’energia nuclear? Perquè és absolutament impossible que en tan poc temps i encara més amb la legislació catalana vigent les energies alternatives creixin de manera important.

Paga la pena recordar que l’energia eòlica està pràcticament estancada a Catalunya, no per manca de projectes, sinó perquè la reglamentació que posa la Generalitat fa molt difícil que aquests tirin endavant. També és ridícula l’aportació de l’autoconsum fotovoltaic, malgrat que amb la pandèmia ha crescut molt, però només representa 49,5 megawatts del total, és a dir, un 0,049%.

En aquestes condicions l’única forma per la qual seria possible substituir les nuclears, i encara és dubtós que pogués ser en tota la seva dimensió, seria per mitjà d’aquelles produccions d’energia que consumeixen gas i derivats del petroli. Concretament, els cicles combinats que avui en dia representen el 12,2% del total i la cogeneració, que significa un 10,9%. Però això seria un contrasentit, perquè és evident que aquestes aportacions han de reduir-se si es vol complir amb els requeriments de disminuir els gasos d’efecte hivernacle que produeix Catalunya.

La situació és la que és, i la resposta només pot ser una. Cal mantenir l’energia nuclear a expenses de les fonts més contaminats i modificar la reglamentació catalana per afavorir les energies renovables, alhora que s’incentiva més l’autoconsum fotovoltaic. I aquesta no és una feina que es pugui resoldre en pocs anys.

Anuncis com els de la consellera Jordà només creen confusió i unes falses perspectives per a un problema tan greu com és portar a bon port la transició energètica.

Creus que Ada Colau es tornarà a presentar a les eleccions municipals de 2023?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.