D’acord amb les últimes dades del ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, Catalunya ha anat guanyant terreny a la pandèmia. A hores d’ara, la seva incidència acumulada (IA), que mesura els casos per a cada 100.000 hab. dels últims 14 dies, està situada en el 233,96%. Objectivament continua sent una xifra molt alta, perquè tot el que sigui situar-se per sobre de 50 és un mal indicador. Però en termes relatius comparat amb el conjunt d’Espanya, la qualificació canvia i s’ha de dir que és bona. La mitjana espanyola és més alta, ja que està situada en 265,76% i per comunitats autònomes, Catalunya ocupa la sisena posició, pràcticament empatada amb Madrid. Aquesta última està en el 233,42%. Millor que Catalunya estan Canàries (78,90%), Balears (198,35%), Extremadura (226,19%) i Galícia (231,49%).
Però a més, Catalunya disposa d’un altre bon indicador relatiu com és el percentatge de positius en l’última setmana. Els experts consideren que com més alta és aquesta xifra, més està present el coronavirus a la societat. D’acord amb aquest indicador, Catalunya presenta el segon millor índex de positivitat només per darrere de Canàries (4,73%), mentre que el català està en el 6,35%, molt a prop del Balear amb el 6,65%. Les altres se situen per sobre del 7%, i els casos més extrems es donen al País Valencià amb 14,76% i Aragó amb un 16,63%, que pot indicar dificultats per registrar reduccions significatives en els pròxims dies. Si res no canvia, aquesta tendència permetrà contemplar el Nadal amb un cert optimisme.
Amb tot, hi ha una altra dada de naturalesa diferent, però que ofereix una perspectiva més negativa. Es tracta de la presència del virus a les aigües residuals, un sistema ja molt assentat de detecció, que permet a través de les mostres de les aigües fecals de les depuradores determinar l’evolució de la càrrega vírica d’aquestes. Cal considerar que el 80% de la població de Catalunya saneja les aigües fecals, per tant és un indicador que abasta la major part de la població, i també cal recordar que el coronavirus, les seves restes, s’expulsen en gran quantitat a través d’aquesta mena de residus humans.
Doncs bé, d’acord amb aquestes observacions, en un gran nombre de depuradores de Catalunya la presència de restes de coronavirus es manté estable, concretament en 23, mentre que tant sol en 12 depuradores es mantindria a la baixa i en 10 estaria en alça. Entre aquestes hi hauria la important depuradora de Gavà/Viladecans.
Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS