107 objectius per regenerar, renovar, transformar i aixecar Catalunya: ECONOMIA PRODUCTIVA

L’objectiu és fer present com de necessari és assumir i assolir per part de la societat, les institucions i els partits polítics uns objectius concrets que permetin transformar Catalunya en el màxim i millor sentit del mot.

Els 107 objectius han estat fruit de reflexió i debat en el sí de Converses, però no tenen cap pretensió dogmàtica. Considerem que són bons, però ni inamovibles o inmillorables.

Per aquesta raó et cridem a fer arribar el teu punt de vista, a participar en aquest debat gradual i a distància, i que un cop finalitzat tindrà un resultat més concret en la trobada i conversa de tothom que hi hagi participat, amb la finalitat de disposar d’un projecte per a Catalunya suprapartidista i resultant de la més àmplia participació que pugui presentar qualsevol altre projecte.

Si estàs interessat en participar en el debat o formular observacions escriu a:
admin@concatconverses.cat

OBJECTIU 12: ECONOMIA PRODUCTIVA 

48. El fonament de la nova acció és el d’una veritable política econòmica que recuperi la dimensió industrial, en bona part perduda, que redueixi a la mínima expressió les limitacions que dificulten millorar la nostra productivitat, que fomenti l’R+D+I en una mesura més gran i eficient, que desenvolupi el sector serveis de major valor afegit i que permeti la recuperació de l’avui abandonat sector agrari, amb una reforma integral que tingui com a protagonistes els empresaris agropecuaris i forestals.

49. No és una dada menor, i ha de moure a preocupació, que de cada 10 llocs de treball creats durant el període més intens de la Covid a Catalunya, 6 pertanyien al sector públic. És una crida d’atenció per dinamitzar la nostra economia productiva.

50. S’ha d’abordar una veritable reforma agrària que tingui com a finalitat restituir la plena llibertat d’acció i les garanties sobre la rendibilitat de la seva producció als professionals de l’agricultura, i el seu relleu generacional, ara en gran manera en mans de la intermediació. Per aquesta raó, s’han d’adoptar les mesures estructurals d’organització de serveis tècnics i financers necessàries. L’administració agrària serà totalment reformada per adequar-la a aquesta transformació. Tota aquesta reforma té com a finalitat afavorir la modernització, la capacitat competitiva i sostenibilitat de les empreses agràries. S’ha d’estudiar la creació d’una fiscalitat diferenciada pels municipis en risc de despoblació.

51. Situar el percentatge de reg tradicional, el més ineficient, en consum d’aigua del 47% actual de Catalunya al mateix nivell de la mitjana espanyola (23%). Modernització del canal d’Urgell i del seu sistema de regs. Completar i replantejar el canal Segarra-Garrigues, i ampliar  en tot el possible la superfície de regadiu de màxima eficiència i del reg de suport, en particular a les zones més àrides. El projecte Compromís per Lleida, que va ser aprovat fa 15 anys, constitueix encara una bona guia per establir els criteris de les actuacions en relació amb el canal Segarra-Garrigues. Cal cercar les sinergies entre el canal Segarra-Garrigues i el canal d’Urgell, afavorir l’arribada de fons europeus que facilitin aquestes millores i incentivar la col·laboració público-privada per fer realitat aquestes iniciatives. El canvi climàtic fa necessari generalitzar el reg de recolzament a tota la superfície de secà de Catalunya en la que sigui possible la seva implantació.

52. Es recuperarà la Direcció General de pesca i recursos marítims.

53. Introduir una nova política forestal que permeti un aprofitament sostenible dels nostres boscos. Som rics en superfície forestal i pobres en fusta. No pot ser. Del 62,4% de la superfície de forest que té Catalunya, només s’aprofita un 30% del creixement anual de la massa forestal, menys de la meitat de la mitjana europea que és del 65%. S’han de tornar a dedicar recursos suficients a combatre plagues que posen en perill el bosc, com és el cas concret de la processionària. També cal introduir un programa específic de prevenció i lluita contra els grans incendis forestals, que en el nostre cas corresponen als més grans de 500 Ha.

54. Incentivar l’ús de la biomassa com a font d’energia alternativa i renovable.

55. Programa per a la producció de biometà produït a partir dels residus agrícoles, forestals i ramaders del propi territori. El biometà és la resposta a curt termini a les necessitats de gas mentre que l’hidrogen és la resposta a llarg termini.

56. Catalunya ha perdut la futura planta de bateries, que significaven 3.000 llocs de treball qualificats. És una dissort, un error que no es pot repetir. Cal un Pla dirigit a la reindustrialització de Catalunya, amb especial atenció a la pèrdua de llocs de treball provocada per la producció generalitzada del cotxe elèctric. Programa per a l’atracció de noves indústries, vinculat a la sostenibilitat i la productivitat.

57. És vital millorar la productivitat de la nostra activitat industrial, i en especial la de la totalitat dels factors (PTF). Les mesures adoptades fins ara són insuficients. És necessari un nou pla que contempli tots els factors que intervenen en la productivitat i adequar els recursos necessaris per poder actuar sobre ells.

58. Pla per potenciar els clústers de Catalunya, tecnològic, sanitari, etcètera, així com el Sincrotró Alba i el pol d’investigació del projecte ASTIP a Cerdanyola del Vallès

59. Dotar d’informació regular i de control independent el programa Next Generation a càrrec de la Generalitat, i també la d’aquelles actuacions que són responsabilitat de l’Estat i que es localitzen  a Catalunya.

60. La propietat familiar ha de ser potenciada, facilitant el seu bon desenvolupament, creixement i transmissió, per mitja d’una concertació entre els seus representants i la Generalitat de Catalunya.

61. Estudi per a la revisió i millora del sector turístic, previ al pla de millora i transformació concertat amb el sector.

62. Les exigències de la normativa ambiental han d’estar equilibrades amb el nostre entorn econòmic i competitiu, atès que altrament, com està succeint ara, es produeixen deslocalitzacions i es dissuadeixen noves implantacions. Cal revisar l’actual legislació mediambiental amb criteris de racionalitat científica i econòmica.

63. Modificar la legislació per incentivar i accelerar les energies renovables i afavorir l’autoconsum. Cal potenciar les energies renovables tant en l’àmbit de l’autoconsum com el dels grans consum industrials.

64. Potenciar el lideratge català en patents i la seva articulació amb l’economia productiva. Cal donar més força als mecanismes de col·laboració públic-privat entres els centres de recerca públics i el sector privat.

107 objectius per regenerar, renovar, transformar i aixecar Catalunya: SEGURETAT CIUTADANA

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.