Catalans, obriu els ulls que el país se’ns en va de les mans!

Concentrats o distrets entre indults, amnisties i independències que no arriben, Catalunya està enregistrant silenciosament la crisi més greu de la seva història, que posa en risc la seva continuïtat com a país mil·lenari, i la seva llengua i cultura. La causa fonamental radica en la dinàmica demogràfica, caracteritzada per l’envelliment de la població autòctona i la forma com la natalitat que aporta l’onada immigratòria per al present segle i procedent de fora d’Espanya.

Ja, en l’actualitat, prop del 40% dels nens que neixen a Catalunya són de pares nascuts a l’estranger i aquesta proporció es reparteix en parts quasi iguals entre la procedent d’Hispanoamèrica i l’africana, mentre que l’europea és molt minoritària. Aquesta situació és particularment aguda a les grans ciutats de Catalunya, començant per la de Barcelona, on el nombre de mares nascudes fora d’Espanya ja s’acosta al 50% i previsiblement superarà aquesta xifra en les pròximes dècades. En aquest cas, el grup immigratori majoritari és iberoamericà.

Si mirem les poblacions més grans de la província, constatem que a la segona ciutat més gran de Catalunya, L’Hospitalet de Llobregat, el 63% dels nascuts són de mare estrangera, bàsicament llatinoamericana i el 59% de pare del mateix origen. La conclusió és evident, a la població més gran de Catalunya després de la capital, el predomini de població immigrada és ja un fet notori, però no excepcional perquè aquesta mateixa situació es dona a Santa Coloma de Gramenet, una altra gran ciutat, amb un 56% de mares immigrants. A Manresa amb un 52%, Vic l’anomenada “capital de la Catalunya catalana” on quasi el 60% de les mares i el 57% dels pares són immigrants.

A Girona, i a excepció de la capital, el predomini és aclaparador. I no és que a Girona ciutat tingui poc pes la maternitat i la paternitat d’origen immigratori perquè el 42% dels fills són nascuts de mares d’aquest origen. Però si la mirada s’eixampla, podem constatar que Salt ja és una ciutat que poc té a veure amb Catalunya, ja que el 75% dels mares i pares són d’origen immigrant. A Palafrugell s’acosta al 60%, a Figueres també assoleix aquesta xifra i la supera a Castelló d’Empúries i Platja d’Aro, i superen el 50% a la Bisbal, a Roses, a Sant Feliu de Guíxols i a Olot. Només a Ripoll la proporció de fills de pares i mares autòctons és significativament més gran amb el 62%. És un avantatge relatiu perquè assenyala que més d’1/3 dels nascuts són de pares immigrants.

A Lleida, Tàrrega i Mollerussa són les poblacions on clarament la maternitat de mare estrangera supera a la pròpia del país. Mentre que a Tarragona aquest fet es dona només a Salou amb un 65%, i Tortosa amb un 50%. Les altres poblacions importants de la província no arriben a aquesta magnitud, però assoleixen nivells molt alts per sobre del 40%, com és cas de Tarragona ciutat amb el 42,1%.

Si la mirada la dirigim als conjunts provincials, podem constatar que la proporció més alta de naixements amb pares d’origen estranger es dona a Girona amb una proporció que oscil·la entre el 44% i el 42%, segons si considerem la condició materna o paterna. La segueix Lleida amb un 40-39%. Tarragona 39-37% i molt a prop Barcelona amb un 38-36%. Si bé en aquest cas, tal com ja s’ha assenyalat, Barcelona ciutat s’endú la palma (amb permís de L’Hospitalet) amb un 46-43%. Aquestes dades de la circumscripció de Barcelona assenyalen sobretot que la immigració es concentra a les poblacions més grans.

De tot plegat podem extreure uns perfils estilitzats que ens diuen quins són els focus d’atracció d’immigració, molt vinculats a la feina, com és lògic. Territorialment, es tracta de la gran ciutat, que atrau l’immigrant perquè troba més possibilitats de feina, sobretot en llocs de poca qualificació. Aquest fet unit a què està disposat a sacrificar una part més important de la seva renda per pagar la llar a canvi de viure a la gran població, explica la concentració en llocs com Barcelona i l’Hospitalet. Els altres dos factors característics són l’agricultura, sobretot la intensiva amb mà d’obra a l’hora de la collita, i d’una manera destacada, el turisme. Això explica el pes extraordinari de la immigració a pràcticament tota la circumscripció de Girona.

El 40% dels nens que neixen a Catalunya són de pares nascuts a l'estranger i aquesta proporció es reparteix en parts quasi iguals entre la procedent d'Hispanoamèrica i l'africana, mentre que l'europea és molt minoritària Click To Tweet

Creieu que el Girona Futbol Club pot quedar entre els tres primers equips de la lliga?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

3 comentaris. Leave new

 • Juan Carlos Fernández Pérez
  8 novembre, 2023 18:48

  Todo nacido en el territorio es Español, con derechos y deveres, En toda cataluña tirne mucho peso los estrangeros, y aparte de que tienen mas hijos5o 6, y por eso tambien afecta al idioma que hablan, muchos utilizan el castellano, como 2 lengua, y el catalan se habla poco, Las minorias, tambien va a ser el catalan, el aotoctono.

  Respon
 • Albert Carreras
  8 novembre, 2023 20:26

  Es de llogica.
  Tu invaeixes, ells ens invaeixen. Tu vas a colonitzar, ells et venen a colonitzar.
  Tu vas al seu país a provocar guerres, després et porten la guerra a casa, i així en infinitat de aspectes.

  Respon
 • Espanya és molt gran. Aqui és Catalunya , Ho tenim clar o no?

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.