Oli d’oliva per combatre la Covid-19

No descobrirem ara els múltiples avantatges de l’oli d’oliva en la seva versió d’oli verge perquè són ben coneguts. Però sí que volem remarcar, al fil de l’article publicat a The Conversation pels investigadors Iñaki Milton i María Puy i l’estudiant de Nutrició i Salut, Laura Isabel Arellano, la importància de l’oli en relació amb la Covid-19 i les malalties inflamatòries.

Cada vegada és més evident que una dimensió no ben atesa de naturalesa patològica a l’estat inflamatori de baix grau, que s’expressa en un augment de les citocines i altres mediadors proinflamatoris, és causa de diverses malalties, entre elles, evidentment, la diabetis tipus 2. Aquesta patologia té molt a veure amb patrons alimentaris basats en la ingesta de greixos saturats, especialment sucres. Però a més d’una reorientació alimentària, el que volem destacar és la importància que té l’oli d’oliva com a antiviral per a diversos tipus d’infeccions, com la de la grip o el VIH-1 i també per dificultar la infecció per part del SARS-CoV-2.

La causa d’aquesta eficàcia es deu als polifenols que contenen l’oli en propietats antioxidants i antiinflamatòries, que podrien generar aquest efecte antivíric i concretament l’hidroxitirosol. Els seus efectes positius són diversos. D’una banda, dificulten l’entrada del virus a l’organisme perquè incideixen sobre la proteïna de la càpsida del virus i a l’ACE2 que és la proteïna hoste que utilitza el virus com a porta d’entrada a l’organisme. De fet, hi ha estudis en curs d’administració d’hidroxitirosol en forma d’esprai nasal per prevenir la infecció del SARS-CoV-2.

Altres estudis assenyalen que també té efectes beneficiosos per a les persones que ja han contret la covid-19, especialment pel que fa al dany al teixit pulmonar i que posseeix capacitat per reduir l’anomenada “tempesta de citocines” característica de la covid-19. L’efecte antioxidant que acompanya a l’antiinflamatori ajuda al seu torn a protegir el teixit pulmonar. Per si no fos prou, l’oli d’oliva també esdevé beneficiós per a aquelles persones que presenten símptomes durant més de 12 setmanes, les afectades per l’anomenada Covid persistent; fatiga, ansietat, depressió, alteració del son, en definitiva un abundant nombre de circumstàncies que impedeixen la vida normal. L’administració d’hidroxitirosol dins d’un suplement alimentari millora la condició d’aquests subjectes (que encara reben més benèfics combinant-lo amb vitamines del grup B i vitamina C).

Aquesta nova dimensió de l’oli d’oliva s’afegeix a tots els seus avantatges anteriors i és aquí on comença la reflexió. Catalunya és productora d’aquest greix vegetal en comarques molt concretes i amb olis d’alta qualitat organolèptica i no en una quantitat extraordinària, però malgrat aquest fet hi ha campanyes que, l’excés de producció, comporta que es vengui una part d’aquest oli a dojo o, encara de manera més regular, que sigui comprat per importadors italians que al seu torn li atorguen valor afegit amb els envasos i la distribució, sense que aquest benefici operi a favor dels nostres agricultors.

És necessari que la iniciativa privada i el govern de la Generalitat es replantegin radicalment el que s’ha de fer amb l’oli d’oliva català. Per començar hauria de posar en marxa tot el potencial científic de Catalunya a través de les universitats i dels centres de recerca, i articular la millora dels coneixements i les aplicacions amb la iniciativa privada per transformar la major part possible d’aquest oli en tractaments relacionats amb la prevenció i l’abordatge de malalties i d’estats patològics, com el de la inflamació de baixa intensitat. Catalunya hauria de ser capdavantera en aquesta recerca i en la posada a punt de productes derivats de l’oli cada cop més eficaços, alhora que aquest fet beneficiós serviria per dotar de més valor a la simple ampolla d’oli que hauria de tenir un tractament diferent i unes característiques d’un producte que va molt més enllà d’utilitzar-lo per fer una amanida.

Hi ha aquí un clúster d’oportunitat que cal explotar. Si a aquest fet se li afegeix una millora de la capacitat productiva i de la seva productivitat mitjançant els nous models de plantacions i el rec de suport, estaríem articulant un projecte que generaria valor afegit i revitalitzaria comarques buidades de Catalunya.

Estàs disposat tu, o els teus fills o néts a anar a la guerra per Ucraïna?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

1 comentari. Leave new

  • Xavier Tomas i Fotaster
    6 març, 2022 11:03

    Hem de cuidar el camp i per tan els paguesos ja que son els únics que poden fer aquesta feina per tots nosaltres. Calen ajudes tècniques i econòmiques . Són imprescindibles , obrim els ulls i passem a l’acció,

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.