Barcelona: les enquestes vaticinen un Ajuntament ingovernable

Les eleccions vinents per l’alcaldia de Barcelona, que es produiran d’aquí a un any, mostren una fragmentació total dels votants barcelonins. Segons l’enquesta del GESOP, publicada a El Periódico, Ada Colau tornaria a guanyar-les si se celebressin ara, però ho faria amb menys suport del que va aconseguir el 2015. Obtindria 9 o 10 regidores, amb un 20,9% dels vots, en contrast amb el 25,1% que va aconseguir en les eleccions de fa tres anys, en què Barcelona en Comú va aconseguir 11 edils. Aquesta vegada, tindria dos rivals molt a prop d’igualar-la o avançar-la.

A diferència de les darreres eleccions del 2015, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) quedaria en segona posició, empatant amb Ciutadans. Tots dos rebrien un 18% del vot i 8 o 9 regidors. Amb diferències tan reduïdes, tant ERC com Ciutadans conserven opcions de disputar la victòria a Colau.

Barcelona
Els dos grans damnificats serien el PDeCAT, amb una pèrdua de quatre regidors, i el PP, que desapareixeria totalment.

La polarització de la política catalana també podria afectar a la candidatura d’Ada Colau, perillant la possibilitat que pugui renovar-se com alcaldessa de Barcelona.

Els enquestats afirmen que votaran pensant en els problemes de Barcelona més que en el conflicte entre independentistes i constitucionalistes. Set de cada deu consultats (un 70,4%) afirmen que serà la ciutat i no el procés el que definirà el seu vot, en contraposició amb un 16,8% que diu que sí que actuarà en funció del factor identitari i un 7,9% que assegura que tindrà en compte els dos factors per igual. Els increments en les expectatives electorals d’ERC i Ciutadans avalen la influència del procés en les municipals, com en gairebé tot.

Barcelona
L’enquesta vaticina un molt bon resultat a Ciutadans, però com que l’aconseguiria a costa d’anul·lar el PP, i en vista del seu antagonisme amb la resta de grups, només podria aspirar a un acord amb el PSC, amb qui no assoliria la majoria absoluta: es quedarien en 13 0 14 edils.

Els antinacionalistes ho aposten tot a governar com a força més votada, com ha fet el grup de Colau. Com en el front independentista, en el constitucionalista no es descarta una candidatura transversal, que reclama l’ex-primer ministre Manuel Valls per acceptar el repte de presentar-se a l’alcaldia.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú