La decisió de substituir el tradicional pessebre de la plaça de Sant Jaume per un estel gegant de 20 puntes és un nou episodi en la progressiva pèrdua de les tradicions nadalenques a Barcelona. Des de l’arribada dels Comuns al govern municipal, s’ha observat una tendència a allunyar-se de les representacions clàssiques del Nadal, optant per instal·lacions que sovint han generat polèmica i han estat percebudes com a desvinculades de la tradició cristiana.
El pessebre de la plaça de Sant Jaume ha estat, durant dècades, un símbol de la identitat cultural i religiosa de la ciutat. No obstant això, en els darrers anys, les propostes han anat des de caixes i mobles apilats que pretenien simbolitzar les golfes de les llars barcelonines fins a interpretacions abstractes que han desconcertat molts ciutadans. Aquestes decisions han estat justificades com a intents d’innovació artística, però han estat percebudes per molts com una desconnexió amb les arrels culturals de la ciutat.
La substitució del pessebre per un estel gegant aquest any ha estat criticada per diversos sectors de la societat. Partits com Junts, PP i Vox han acusat l’alcalde Jaume Collboni de trencar una tradició històrica de la ciutat, demanant que reconsideri la decisió. El president del Grup Municipal de Junts, Jordi Martí, ha expressat que “volem un pessebre, clàssic o modern, però un pessebre”