El llistat de bancs i empreses que han traslladat les seves seus socials fora de Catalunya

L’amenaça de la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) de Catalunya a la resta de l’Estat espanyol ha desencadenat una histèria col·lectiva entre bancs i empreses, que temen veure’s danyats pel que pugui passar amb una possible ruptura d’Espanya. Per aquest motiu, són moltes les firmes catalanes que han decidit traslladar les seves seus socials fora del territori català. Un fet que s’ha facilitat gràcies al decret llei que el govern de Mariano Rajoy va aprovar fa unes setmanes precisament per alleugerir al màxim els tràmits que s’han de fer per canviar el domicili social de les empreses.

Aquest és el principal llistat de bancs i empreses que han decidit marxar de Catalunya:

Bank Sabadell

El consell d’administració del Banc Sabadell va decidir formalment moure la seva històrica seu social de Sabadell a Alacant. Va ser el primer dels grans bancs a prendre la decisió.

CaixaBank

El consell d’administració de CaixaBank va acordar el trasllat de la seu a València. Fruit d’aquesta decisió la fundació La Caixa va anunciar el trasllat de la seu a Palma. Altres participades pel grup financer també van anunciar el seu trasllat. És el cas de SegurCaixa Adeslas, companyia líder a Espanya en assegurances de salut, integrada en el Grupo Mutua Madrileña i participada per CaixaBank, ha aprovat el trasllat de la seu social de Barcelona a Madrid.

GVC Gaesco

L’operador borsari GVC Gaesco, propietat de la família del president de la Borsa de Barcelona, Joan Hortalà, i de la família Vallvé, vinculats amb Òmnium Cultural, preveuen traslladar-se a Madrid en el cas d’una declaració unilateral d’independència. La incertesa que una DUI causaria en la mateixa Borsa de Barcelona està en el rerefons d’aquesta decisió.

Banco Mediolanum

La junta d’accionistes de Banco Mediolanum va acordar traslladar el domicili social de Barcelona a València per garantir els interessos dels seus clients, mantenir la normalitat i assegurar “un marc estable” per al desenvolupament de la seva activitat sota la supervisió del BCE. Segons ha informat l’entitat, el canvi de seu social no suposarà el trasllat dels centres operatius del banc ni dels empleats, que seguiran a la capital catalana.

Arquia Banca

La cooperativa de crèdit Arquia Banca –l’antiga Caja de Arquitectos– també ha acordat traslladar la seu social de Barcelona a Madrid.

Catalana Occident

La companyia d’assegurances s’ha sumat aquest matí a la llista d’empreses que han decidit traslladar la seva seu social, en aquest cas de Sant Cugat del Vallès a Madrid, a les seves oficines del passeig de la Castellana, número 4. El comunicat del consell d’administració, remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, només informa del canvi de domicili i de l’article corresponent en els seus estatuts, sense aportar més informació sobre el motiu del canvi ni la seva durada.

VidaCaixa

El consell d’administració de VidaCaixa, una de les empreses líder en previsió social, ha decidit traslladar la seu social de Catalunya a Madrid, a les oficines del passeig de Recoletos, 27. En la mateixa línia, la gestora de fons de CaixaBank també ha decidit traslladar la seu a la capital de l’Estat.

Oryzon

Va ser una de les primeres empreses que van anunciar que abandonaven Catalunya després de l’1 d’octubre. La biotecnològica va anunciar que traslladava el domicili social a Madrid “per tal d’optimitzar les operacions i la relació amb els seus inversors”.

Abertis

La concessionària d’autopistes ha anunciat que el seu consell d’administració ha pres la decisió de canviar la seu de Barcelona a Madrid per la “inseguretat jurídica generada per l’actual situació política”.

Gas Natural

La intranquil·litat generada per l’amenaça de secessió de Catalunya no només afecta el sector financer. Gas Natural, un dels pesos pesants de l’Ibex i una de les companyies més importants amb seu a Catalunya, ha decidit traslladar el domicili social a Madrid.

Colonial

El consell d’administració de la immobiliària Colonial ha aprovat per unanimitat traslladar la seu social de l’empresa de Barcelona a Madrid.

Cellnex

Cellnex també canvia la seu social de Barcelona a Madrid. “El consell d’administració de la companyia ha analitzat l’evolució dels esdeveniments a Catalunya durant les últimes setmanes, així com el context d’incertesa que es pot mantenir a curt i mitjà termini. Per això, i mentre aquesta situació es prolongui, el Consell de Cellnex ha acordat: canviar el domicili social a les oficines corporatives a Madrid, localitzades al carrer de Juan Esplandiú, 11-13. La decisió del consell no inclou les societats del grup que presten serveis exclusivament a Catalunya i té com a objecte assegurar la plena i normal operativa de la companyia en relació amb tots els seus grups d’interès”, diu el fet rellevant enviat a la CNMV.

Freixenet i Codorniu

En el sector del cava, l’amenaça de la caiguda de les vendes davant una possible DUI ha causat l’anunci de l’estudi del trasllat de seus. El consell de Freixenet estudiarà el trasllat mentre que Codorníu adverteix del “risc econòmic global”. En cas de DUI, la marxa d’aquestes empreses és molt probable.

Aigües de Barcelona

Tot i una denominació clara, la companyia ha decidit traslladar la seu social.

Bimbo

L’empresa d’alimentació Bimbo ha anunciat que trasllada el domicili de les seves societats de Barcelona a Madrid. La històrica empresa, amb planta a Granollers i líder mundial de la panificació, està en mans de capital majoritàriament mexicà.

Dogi

La tèxtil catalana que presideix Eduardo Navarro va acordar en una reunió extraordinària engegar els tràmits per traslladar el domicili social a Madrid. El seu objectiu: “optimitzar les seves operacions i la relació amb els seus inversors”. El resultat va ser una pujada de dos dígits a la borsa.

Klockner

Klockner, una empresa distribuïdora de material de medicina dental, també es muda. El president de la companyia, Alejandro Padrós, en va informar els clients a través d’un comunicat.

Service Point

El consell d’administració de Service Point Solutions va acordar traslladar el domicili social de la companyia hòlding de Barcelona a Madrid, al carrer de Salcedo, número 2.

Eurona

L’operador de telecomunicacions Eurona va ser el segon a anunciar que marxa de Catalunya, tot i que feia un any que preparava la mudança. Aquesta decisió de traslladar-se del Poblenou (Barcelona) a Rivas-Vaciamadrid (Madrid) respon, segons la companyia, a un moviment estratègic per continuar amb la internacionalització.

Proclinic

El distribuïdor odontològic Proclinic Expert es va sumar al trasllat de seu, en aquest cas fins a Saragossa.

Ballenoil

Ballenoil ha decidit traslladar la seu social actual de Castelldefels a les oficines centrals de Madrid, situades a Alcobendas. La mesura va ser adoptada el 15 de setembre passat.

Torraspapel

El fabricant i distribuïdor de paper pertanyent al Grupo Lecta també mourà la seu social de Barcelona a Madrid “per la incertesa derivada per l’actual context polític català”.

Lidl

Des de la cadena de supermercat Lidl van confirmar que segueixen “atents a l’evolució sociopolítica”. Lidl va aclarir que “no es planteja cap canvi mentre no es modifiqui l’actual ordenament jurídic”, però que si això es produís, prendrien “les mesures necessàries” per garantir el desenvolupament del negoci.

Renta Corporación

El grup immobiliari va obrir divendres la porta a estudiar també el trasllat de la seu fora de Catalunya en assegurar que “la companyia està preparada per prendre de forma àgil les decisions oportunes”.

MGS Seguros

El grup assegurador MGS Seguros ha acordat traslladar la seu social de Barcelona a Saragossa davant la inseguretat jurídica que suposa que el Parlament català pugui declarar unilateralment la independència de Catalunya. Fonts d’aquest grup han explicat que s’ha optat per la capital aragonesa perquè hi ha part dels serveis centrals i també la seu de la seva fundació.

Lleida.net

L’operador de telecomunicacions Lleida.net també trasllada la seu a Madrid. La companyia, que cotitza al MAB, va celebrar una reunió extraordinària del consell d’administració dissabte passat, 7 d’octubre, on es va aprovar el canvi de seu. “Amb el propòsit de reduir els riscos aliens al normal funcionament de la companyia, com ara la possible pèrdua de l’estatus d’operador europeu, les numeracions, les certificacions europees obtingudes o en procés d’obtenció, així com els canvis en les condicions dels acords d’interconnexió obtingudes a l’empara d’aquest estatus, ha decidit traslladar la seu social de la companyia des de les instal·lacions actuals a Lleida fins a les oficines a Madrid”, va anunciar la firma.

MRW

El grup de missatgeria MRW ha decidit traslladar la seu de Barcelona a València fruit de la incertesa generada després de la celebració del referèndum independentista de l’1-O.

DVD Dental

L’empresa de material odontològic DVD Dental ha decidit traslladar la seu a Madrid “com a conseqüència de les tensions polítiques i econòmiques que viu Catalunya” pel procés sobiranista. La firma, que té la seu a Sant Boi de Llobregat (Barcelona) i ofereix servei a clíniques dentals, pertany al grup francès FSH i compta amb una plantilla de més de 120 empleats a Espanya, on opera des de fa 30 anys.

Idila Foods

Idilia Foods, propietària de marques com Cola Cao, Nocilla, Paladin i Okey, ha assegurat que traslladarà la seu social, actualment ubicada a Barcelona, davant una declaració unilateral d’independència de Catalunya amb l’objectiu de mantenir la seguretat jurídica. En un comunicat, la companyia, que té seu a Catalunya des de fa més de 70 anys, ha recordat que ha conviscut amb diferents etapes polítiques i que “mai” s’ha posicionat políticament.

Cervezas San Miguel SLU

El grup cerveser Mahou San Miguel ha decidit situar a Màlaga el domicili social de Cervezas San Miguel SLU, l’única societat del grup que comptava amb seu social a Catalunya. En un comunicat, aquest grup ha precisat que aquesta societat és d’útil industrial i no comercialitza béns o serveis. Mahou San Miguel té la seu central a Madrid des del 1890, on factura i des d’on es consoliden tots els seus comptes a través de la matriu Mahou SA.

Grupo Planeta

El consell d’administració del Grupo Planeta ha acordat traslladar el domicili social de Barcelona a Madrid “si es produeix una declaració unilateral d’independència a Catalunya”. En el trasllat del domicili social no comportaria el trasllat d’empleats, ha assegurat la firma.

Pronovias, Almirall…

Altres grans empreses com la moda nupcial Pronovias ja van amenaçar fa temps d’anar-se’n de Catalunya si es declara la independència. Per la seva banda, les famílies propietàries de les farmacèutiques Almirall i Indukern han manifestat la seva preocupació per l’actual situació.

Per últim, el fabricant d’automòbils Seat ha assegurat que el trasllat a Madrid és un “rumor” i ha reclamat un “entorn polític estable que permeti seguir invertint per generar creixement i ocupació”.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

1 comentari. Leave new

  • Son empreses que no es mereixem haber nascut a Catalunya ni els habitans de Catalunya com a clients

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.