L’atenció psicosocial i espiritual millora el benestar i l’estat d’ànim de les persones amb malalties avançades

Més benestar i millor estat d’ànim. Aquestes són les conclusions principals de l’última avaluació que, coincidint amb el Dia Mundial de les Cures Pal·liatives, ha presentat el Programa per a
l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació ”la Caixa”. Tot això, després d’avaluar l’efectivitat de les intervencions dels Equips d’Atenció Psicosocial (EAPS) a Espanya amb dades recollides durant el 2021 i el 2022.

L’avaluació, impulsada per la Fundació ”la Caixa” i elaborada per la Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic/UCC), juntament amb l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), inclou una mostra de 6.471 pacients en situació de malaltia
avançada. La mitjana d’edat de les persones ateses és de 73 anys. Del total, el 52 % són dones, i el 48 %, homes. El 61 % pateixen una malaltia oncològica, i el 39 %, un altre tipus de patologia.

Una de les conclusions principals de l’avaluació impulsada pel programa és la millora de l’ànim: a la primera visita, el 78 % se sentia mitjanament o malament. Després de la intervenció dels Equips d’Atenció Psicosocial (EAPS), aquest percentatge es va reduir a menys de la meitat.

L’aspecte rellevant és que, després de rebre atenció psicològica, social i espiritual, un 66 % dels pacients consideren que les seves creences i els seus valors els ajuden a enfrontar-se a la situació. I és que un dels objectius de la intervenció és reforçar les fortaleses i els recursos que tenen les persones en situació de final de vida.

La sensació de tristesa també millora després de la intervenció psicosocial i espiritual: a la primera visita, prop del 50 % de les persones se sentien força o molt tristes, i després de rebre atenció el percentatge es va reduir al 17 %.

En global, el programa contribueix a millorar les dimensions psicològiques (símptomes com ara ansietat, depressió, malestar, patiment o insomni), les socials (capacitat de relació i de comunicació amb la família i amb l’entorn) i les considerades com a essencials (espiritualitat, dignitat, sensació de pau i de perdó, i grau d’acceptació de la malaltia).

«Aquesta avaluació posa en relleu la importància de la mirada integral: s’han d’atendre totes les dimensions en les situacions de malaltia. El nostre objectiu com a professionals és contribuir que el tancament de la biografia es porti a terme en les millors condicions possibles i que l’atenció pugui ser integral en tots els casos, ja que totes les persones mereixen un final de vida serè i digne», destaca el Dr. Xavier Gómez-Batiste, catedràtic de medicina pal·liativa i director científic del Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació ”la Caixa”.

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.