Alternativa catalanista o subalterns del socialisme?

El diari La Vanguardia publica aquest dimecres 28 mitja pàgina dirigida a informar que el PSC explora una aliança amb Units, La Lliga i Lliures, i que el divendres es reuniran amb Iceta i Illa per estudiar les possibilitats de l’acord. No és un fet nou. Aquesta possibilitat contrasta amb altres informacions que assenyalen tota una altra cosa. Anem a pams.

D’una banda Units ja té un acord amb el PSC amb un diputat al seu grup parlamentari, Ramon Espadaler, que és precisament el màxim responsable d’aquesta organització. També el tinent alcalde de seguretat, Albert Batlle, es va incorporar a la llista socialista com a independent, però és d’Units.

D’altra banda, la persona més destacada de Lliures, Fernández Teixidó, poques setmanes enrere plantejava en un document que calia considerar el PSC com el pal de paller en el que havien d’articular-se les forces catalanistes. En aquest context només La Lliga Democràcia sembla interessada a presentar una alternativa programàticament diferenciada, clarament de centredreta. Cal recordar en aquest sentit que quan es va produir la incorporació d’Units a les llistes del PSC, el PSOE era un partit d’oposició al govern de Rajoy. Però ara no és així i forma part del govern de Sánchez, no només com a partit, sinó amb la presència d’un ministre, Illa. A més aquest govern està coaliat amb una organització d’extrema esquerra com és Unidas Podemos. Aquest és el panorama en el que l’aliat necessari del govern està fora del gran espai dels partits europeus.

Espanya és en aquest sentit una excepció perquè en el cas portuguès, l’acord és només en l’àmbit parlamentari, sense participació de la nova esquerra en el govern socialista. El fet de governar significa definir i aplicar opcions. Aleshores, resulta difícil entendre una proposta catalanista que sigui subsidiària d’un partit que en aquest moment està impulsant al Congrés una llei sobre ensenyament que farà la vida impossible i pot acabar amb l’escola concertada, una llei de l’eutanàsia i el refús explícit a millorar la migrada assignació per a les cures pal·liatives, que ha fet d’Espanya un dels pitjors països d’Europa en aquest àmbit, una llei de la memòria històrica absolutament decantada i ideològica,  fins arribar ara mateix a la insòlita proposta d’un estat d’alarma de mig any de durada, tan contrari a qualsevol visió liberal. En altres termes, formar part del bloc electoral socialista te avui una gran carrega ideològica, i precisament sobre la ideologia va advertir el Papa Francesc en el seu discurs a la delegació que acompanyava al president Sánchez en la seva recent visita

Però és que a més d’aquestes dificultats, hi ha el discurs públic per part de la Lliga de buscar una coalició entre totes les forces catalanistes com a opció absolutament diferenciada del PSC. És evident que un enfocament i altre poc tenen a veure.

Darrere de tot plegat hi ha certament un problema de finançament i d’implantació. Per als protagonistes polítics, el finançament és el que situen en primer terme i és evident que la candidatura amb el PSC elimina aquesta gran dificultat. Però en realitat el que hi ha darrere del finançament és una migrada implantació territorial. Tots aquests partits, inclòs Units, durant aquests anys i mesos han picat poca pedra d’allò que se’n diu anar a fer militants, associats. S’han limitat a incorporacions aïllades però sense una acció sistemàtica d’estendre’s per les ciutats i el territori català. I ara aquesta mancança amb unes eleccions a la cantonada es fa sentir.

Si es confirmés la informació de La Vanguardia i es tanqués una aliança d’aquest tipus, significaria en realitat que no hi ha una opció centrista, catalanista, l’equivalent de l’espai Merkel per concórrer a les eleccions a Catalunya. Si per una d’aquelles, i a causa del coronavirus, al final les eleccions no es produïssin, aquestes opcions haurien perdut credibilitat com a camins de futur, perquè haurien frustrat el seu propi desenvolupament a favor de convertir-se en subalterns del socialisme.

Però està per veure que sigui així. Res està escrit i per tant la possibilitat que tots o part d’aquests partits s’acabin presentant pel seu compte a les eleccions roman oberta. La prudència demana no anticipar conclusions.

El PSC explora una aliança amb Units, La Lliga i Lliures, el divendres es reuniran amb per estudiar les possibilitats de l’acord Share on X

Creus que la visita del president Sánchez al Papa Francesc li ha estat políticament rendible després del petit discurs del Papa als assistents a l'acte?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.