Les dades publicades per Eurostat de l’últim trimestre allunya els temors dels últims mesos sobre una frenada de l’economia d’ Europa marcada per l’evolució de l’econòmica alemanya i de la seva indústria automotriu, la crisi de les armilles grocs a França i la inestabilitat política d’Itàlia, a més dels dubtes generats per les disputes comercials entre els Estats Units i la Xina. El producte interior brut (PIB) va augmentar un 0,5% a la Unió Europea (UE) i un 0,4% a l’Eurozona entre gener i març en comparació amb els tres mesos previs, un resultat millor del que s’esperava després d’un feble tancament de 2018.
Un augment que des del govern germànic ha estat vist com “un primer raig d’esperança”, en paraules del ministre d’Economia, Peter Altmanier, que ha recordat que les disputes comercials entre els EUA i la Xina encara estan sense resoldre. Més enllà d’aquesta batalla, aquest divendres venç el termini, inicialment previst, perquè Washington activi una bateria d’aranzels contra els cotxes europeus, cosa que danyaria a la ranquejant economia germànica.
Una millora que s’explica per un avanç de la inversió, tant en construcció com en equipament, i una millora del consum privat, mentre que la despesa pública va registrar un retrocés. Caldrà esperar a la setmana que ve per conèixer el detall fi de les partides. En taxa interanual, el PIB alemany va créixer un 0,6%, i una dècima més corregits els efectes de calendari, enfront del 0,6% registrat en el quart trimestre.
L’estadística europea ratifica, d’altra banda, que Itàlia s’allunya dels temors a l’entrada en recessió tècnica en créixer dues dècimes en el primer trimestre de l’any, enfront de la contracció del 0,1% registrada en els dos trimestres anteriors. Per la seva banda, l’economia del Regne Unit va créixer un 0,5% el primer trimestre, tres dècimes més que en el trimestre anterior, tot i les turbulentes negociacions sobre el com i el quan de la seva sortida de la Unió Europea. Només sis països de la Unió Europea, el PIB va avançar un 0,5% el primer trimestre de l’any, van registrar increments superiors al d’Espanya: Hongria (1,5%), Polònia (1,4%), Bulgària i Lituània (1%) i Eslovàquia i Xipre (0,9%).
L’agència d’estadística comunitària va publicar també dades d’ocupació, que en el primer trimestre va créixer un 0,3% tant a l’Eurozona com a la UE en comparació amb el trimestre previ. En comparació amb el primer trimestre del 2018, l’ocupació va millorar un 1,1% a la UE i un 1,3% a l’Eurozona entre gener i març, després d’haver crescut un 1,2% i un 1,3%, respectivament, en l’últim trimestre de 2018. Eurostat va precisar que l’estimació del PIB i ocupació publicada aquest dimecres no revisa les dades de trimestres precedents.