La llegenda de Sant Jordi censurada per sexista

L’escola Tàber de Barcelona, de la que és titular la Generalitat, ha sotmès a revisió els títols de la seva biblioteca infantil amb la finalitat d’eliminar tots aquells contes que, segons el seu criteri, són “tòxics” perquè reprodueixen els caràcters sexistes. Han determinat que una tercera part dels seus llibres per a infants ho són, i que el 60% el què presenten no és tan greu però no és suficientment adequat. Tan sols un 10% dels contes infantils, segons l’escola Tàber, s’ajusten als criteris de la perspectiva de gènere.

Si bé l’escola Tàber no vol informar en concret de quins són els 200 llibres de contes que ha retirat, sí que se sap que entre les víctimes del “llibrecidi” hi ha la llegenda de Sant Jordi, que és considerada masclista i a més contrària a la protecció dels animals. Altres contes ben coneguts que han estat condemnats a la pira són “La Bella Dorment” i “La Caputxeta Vermella”. Aquesta informació donada per Betevé no aporta més concrecions, per tant no se sap si per exemple altres contes famosos com “La Blancaneus” o sobretot “Els tres porquets”, un títol francament masclista, han estat també censurats.

Aquesta iniciativa de la citada escola depenent de la Generalitat es vol estendre a d’altres centres escolars. La idea és evitar que el personatge masculí aparegui sempre com l’heroi valent que salva la princesa. Es veuen com a més encertats títols de nova aparició com “La revolta de Santa Jordina” on Sant Jordi serà una dona i a més a més no matarà el drac, que es considera una brutalitat.

Altres centres com el col·legi Montseny de Barcelona i l’escola pública Fort Pienc també han creat comissions per depurar els contes masclistes com els indicats. No és clar si aquesta acció també s’estendrà a la literatura per a adolescents on abunden els títols i continguts on apareixen homes valents i heroics ,que és el principal paradigma que es vol expulsar de la cultura popular. Seria el cas d’”Els tres mosqueters”, “Els tres llancers bengalís”, “Les quatre plomes”, etc.

Hi ha obres que poden oferir seriosos dubtes, com per exemple si és masclista o no “La rateta que escombrava l’escaleta”.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

6 comentaris. Leave new

  • Enric Sànchez-Cid
    11 abril, 2019 19:46

    Si per cas progressa aquesta censura, és possible que el fet de deixar apartat a Sant Josep en un racó del relat evangèlic cristià (llegir els evangelis i veure pintures del naixement de Jesús on Josep apareix capficat), també cal considerar que ho censuraran per maltractament marital?…

    Respon
  • Alliberem-.nos d’¡ aquesta secta!

    Respon
  • No deixa de ser estrany que un article que titlla de “llibrecidi” l’acte de l’escola en qüestió, escrigui un linguïcidi com “sí se sap” enlloc de “sí que se sap”. “Sí [que] ho faig”, “sí [que] ho dic”… No us fa vergonya escriure en catanyol?

    Respon
  • Una bogeria que se’ns menjarà a tots si no hi posem fre. És la nova inquisició. Tot allò que no passa pel seu estret filtre, s’ha de prohibir. Ningú gosa oposar-se-hi.

    Respon
  • HOLA

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.