En els darrers anys un gran nombre d’empreses catalanes, com per exemple Codorniu o Pronovias, han deixat de ser empreses familiars catalanes. El mes d’agost l’economista Oriol Amat ja va advertir la pèrdua d’oportunitats per part de Catalunya en vendre’s a empreses multinacionals o fons d’inversió.
Oriol Amat insisteix que les causes de les vendes de les empreses catalanes són múltiples i que el més freqüent és que es tracti d’empreses que tenen dificultat per continuar creixent, o que un grup empresarial més gran ofereixi un preu molt elevat que la família propietària difícilment aconseguirà si manté la seva empresa, o que es tracti de famílies en les quals no hi ha successors que puguin garantir la continuïtat, o que després de molts anys de treball molt dur es perdi l’ambició de continuar creixent i es prefereixi materialitzar la inversió i prendre’s la vida de forma menys intensa des del punt de vista empresarial.
Sobre l’efecte de les vendes en l’economia catalana, assenyala que quan una empresa és adquirida per una altra que té els serveis centrals en un altre país hi ha una alta probabilitat que les decisions més importants es prenguin amb la perspectiva que convé a la central i això pot perjudicar la filial.
Per al catedràtic, la venda d’empreses catalanes significa que es perd la possibilitat de tenir empreses de major dimensió: “No oblidem que tenir empreses grans és el que permet aprofitar-se del cercle virtuós que suposa la dimensió, la innovació i la internacionalització, que són grans pilars per a millorar la competitivitat d’un país”.
Quines han sigut les últimes a ser venudes?
- En els últims mesos el gegant del cava Freixenet ha estat comprada en un 50,7% per la filial Dr. Oetker (del grup alemany Henkell. Les famílies Hevia i Bonet van tancar l’acord de venda per menys de 220 milions d’euros a finals del mes de Març del 2018.
- D’altra banda pel que fa al seu rival històric, Codorniu, també la família ha cedit el control majoritari de l’empresa. Els Raventós han venut el 55% al fons estatunidenc Carlyle, valorat en 300 milions d’euros.
- El sector de les màquines recreatives tampoc se salva: Cirsa també es troba ara en mans d’un fons dels Estats Units (Blackstone) per 2.000 milions d’euros.
- La manca de successió familiar a Pronovias ha forçat Alberto Palatachi a vendre Pronovias al fons britànic BC Partners per 550 milions d’euros.
- Pans & Company, Pollo Campero, Ribs, FresCo i Santamaría també deixen de ser catalanes. La signatura Ibersol va acordar amb Agrolimen la compra de la divisió Eat out.
- El grup barceloní de tecnologia sanitària Palex s’ha venut al fons de capital de risc espanyol Corpfin el 2016.