Què es vota a Catalunya segons l’edat: 10 característiques clau

És una evidència que el vot fluctua segons les diferents edats. Un recent article de l’especialista en sociologia electoral Carlos Castro a La Vanguardia permet veure la fotografia d’aquesta distribució de preferències polítiques segons l’edat, observant el comportament a les últimes eleccions catalanes. El text esmentat, molt dens en informació, permet assenyalar unes característiques clau més enllà del que el mateix article exposa:

  1. Constatar l’envelliment creixent de la població catalana. El 54% dels votants tenen 60 anys o més, mentre que només el 20,6%, bastant menys de la meitat, es troben en la franja dels 18 als 34 anys.
  2. Es fa palesa una vegada més la tendència abstencionista, que va arribar al 38%. Més d’una tercera part de l’electorat es va abstenir.
  3. Qui són els que més voten? Clarament, i amb diferència, els més grans, aquells que estan en edat de jubilació o més enllà, amb una participació de gairebé 9 punts percentuals (pp) per sobre de la mitjana. El segon grup en participació és el de 50 a 64 anys. Els que menys tendeixen a anar a votar són tots els que es troben per sota d’aquesta edat. Destaquen com a abstencionistes els situats entre els 35 i 49 anys, que podríem dir que es troben en l’edat de la maduresa vital, social i laboral. Per això resulta estrany que siguin els que menys voten. Veurem, en analitzar el seu comportament electoral, que hi ha algun problema en aquesta generació nascuda entre 1975 i 1989.
  4. Qui té més joves entre els seus votants? Cal destacar que això no vol dir que sigui el partit al qual més joves voten, sinó que, entre els vots que recull, els joves tenen un pes més important. Com veurem, són dues coses ben diferents. En el vot jove, destaca Aliança Catalana amb un 14%, 5 pp més que el valor mitjà, seguida de la CUP amb un 11%. Els que menys vot jove tenen dins la seva estructura de votants són el PSC i, curiosament, els Comuns, amb només un 5%, respectivament.
  5. Els més grans de 50 anys són la base del PSC, Junts i el PP, però en aquest últim cas es tracta especialment dels majors de 65 anys. El PP és el que té l’estructura de votants més envellida.
  6. Els Comuns i la CUP tenen el gruix de la seva gent en la franja de 25 a 49 anys, una posició que comparteixen amb VOX. Aquesta característica es dona especialment en la franja de 35 a 49 anys, que és, recordem-ho, la més abstencionista. Per tant, aquest grup de població és el que proporciona més abstencionistes i el que alimenta més els partits extrems: VOX, la CUP, Aliança Catalana i els Comuns, gairebé amb el 40%. Podríem dir que aquesta és la franja d’edat de la protesta o de la negativa, per les raons que sigui, a participar.
  7. El partit que presenta una estructura interna per edat més semblant al conjunt de la població catalana és ERC. Sigui uns pocs punts amunt o avall, la seva proporció es manté per cada grup d’edat en la mitjana, representant, per tant, millor l’estàndard d’edats del país.
  8. Una cosa és la composició de cada grup i l’altra és el que vota prioritàriament cada grup d’edat. Entre els 18 i els 24 anys, curiosament, la preferència és per partits més establerts, amb matisos. El primer és ERC, amb un 13%, mentre que en el rànquing general ocupa la tercera posició, amb un 12%. El segon és JxCat, exactament en el mateix lloc i amb la mateixa proporció que en el resultat global. I el tercer és el PSC, que aquí pateix, ja que obté un 11,4% dels vots d’aquesta franja, mentre que en el resultat general arriba al 18,5%. (Les dades, com és lògic, estan referides a vots sobre cens, és a dir, sobre el total d’electors, i no sobre la participació.)
  9. En la franja jove dels 25 als 34 anys, ERC també ocupa la primera posició. El PSC es manté en la tercera, a distància de la segona, que correspon a la CUP, amb un 12,3%. Aquest fet és significatiu, ja que multiplica gairebé per quatre el resultat que la CUP obté en el conjunt de l’electorat. Per tant, aquest partit troba el seu punt fort en aquesta franja. En la franja dels 35 als 49 anys, el vot està molt repartit. El primer lloc correspon al PSC, amb una proporció molt inferior a la del seu resultat general, ja que oscil·la entre l’11,2% d’aquest col·lectiu i el 18,5% del conjunt del vot. El segon és ERC, i el tercer, i per tant amb un punt relativament fort, són els Comuns. De fet, les dues franges en què la seva presència és més gran són aquesta d’edat i la immediata anterior, de 25 a 34 anys, tot i que en aquesta última es veu clarament superada per la CUP.
  10. En les franges més envellides, de 50 en endavant, el predomini clar correspon al PSC. És aquí on assoleix els resultats que li permeten situar-se com a primera força, amb magnituds que oscil·len entre el 24% i el 26%, seguit de Junts. Això vol dir que per a aquesta opció política, aquest grup d’edat, que com hem vist constitueix el 50% de l’electorat, és el que li permet impulsar-se a la segona posició en el resultat global. En tercer lloc se situa ERC i, finalment, el PP. Podem constatar, per tant, que el vot de les persones que superen la mitja centúria d’edat és el que determina el resultat final de les eleccions. Si a aquest fet s’hi afegeix que el votant més jove s’acosta en les seves preferències a la mateixa composició que el votant de més edat, tindrem les claus del comportament electoral en aquest aspecte.

És una llàstima no disposar de dades diferenciades per sexe, ja que, amb tota certesa, d’acord amb el que està passant arreu del món, trobaríem entre els joves de 18 a 24 anys un comportament molt diferenciat entre els nois, que votarien majoritàriament partits situats en l’espectre de la dreta, i les noies, que s’inclinarien per opcions d’esquerra.

vots per edat

Característiques generals:

  • Abstenció: La franja de 35 a 49 anys és la més abstencionista, amb gairebé el 40%.
  • Vot jove: Aliança Catalana és el partit que té més votants joves proporcionalment (14%).
  • Partits amb votants més envellits: El PP té l’estructura de votants més envellida, seguit pel PSC i Junts.
  • ERC: El partit que millor representa l’estructura d’edat mitjana de la població catalana.

PARTICIPA A LA I CONFERÈNCIA CÍVICA D’ACCIÓ POLÍTICA. INFORMACIÓ I INSCRIPCIÓ

 

Creus que és satisfactòria l'escola pública catalana?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.