La Castanyada i Tots Sants: Tradició, gastronomia i el record dels avantpassats

La Castanyada és una de les festes més arrelades a Catalunya, que es celebra el 31 d’octubre, coincidint amb la festivitat de Tots Sants. Aquesta celebració, d’origen tradicional i amb un fort vincle amb la gastronomia de tardor, ha estat un símbol de reunió familiar i comunitària, on la natura i el record dels avantpassats tenen un protagonisme especial.

Origen i Tradició

La Castanyada té els seus orígens en les antigues ofrenes funeràries. Antigament, la gent es reunia la nit abans de Tots Sants per recordar els difunts, i durant la vetllada s’encenien fogueres per escalfar-se i menjar aliments energètics com les castanyes, que es consideraven un aliment adequat per preparar-se per l’hivern. Aquesta tradició de record dels morts ha anat evolucionant, però encara conserva l’essència del recolliment familiar i el record dels avantpassats.

La festa, en algunes zones, estava vinculada als campaners, que durant la vigília de Tots Sants tocaven les campanes per recordar els difunts. Les castanyes torrades, acompanyades de moscatell, es menjaven durant aquestes jornades com un aliment energètic per suportar les llargues hores de vetlla.

Els Panellets

Els panellets són, sens dubte, un dels elements més emblemàtics de la Castanyada. Són dolços tradicionals fets a base de massapà (una barreja d’ametlla mòlta i sucre), que solen anar acompanyats de pinyons, coco, cafè, xocolata o altres ingredients. Encara que són considerats un dolç típic de la Castanyada, els seus orígens es remunten també a les antigues ofrenes funeràries. Els panellets de pinyons són els més tradicionals i valorats, encara que les versions modernes inclouen una gran varietat de sabors.

El seu origen és força antic, i es diu que antigament es portaven al forn de les esglésies o de les cases com a part de les ofrenes que es feien per als difunts. Avui dia, els panellets formen part d’una tradició que uneix famílies i amics, sovint elaborant-los a casa en un ambient festiu.

La Castanya: Protagonista de la festa

Un altre aliment que dona nom a la festa és la castanya, que es torra i es ven en paperines durant aquesta època. Als carrers de les ciutats i pobles catalans és fàcil veure les parades de castanyeres, que han esdevingut un símbol de la tardor catalana. Aquestes parades, sovint decorades amb motius típics, venen castanyes calentes dins de paperines de paper, un costum molt arrelat entre petits i grans. Les castanyes torrades també solen acompanyar-se amb moniatos, un altre producte de temporada que s’ha convertit en imprescindible en aquesta festa.

El Moniato

El moniato és un altre dels elements gastronòmics de la Castanyada. Aquest tubercle dolç es cou al forn o es torra a les brases, i se serveix com acompanyament de les castanyes. El seu gust suau i dolç el fa un complement perfecte per al clima fresc de la tardor. Tot i que no té el protagonisme del panellet o de la castanya, el moniato és un aliment que simbolitza el canvi d’estació i les collites de tardor.

Moscatell i Vi Dolç

Per acompanyar aquests aliments, un clàssic de la Castanyada és el moscatell, un vi dolç que es consumeix en petites quantitats. Aquesta beguda dolça harmonitza molt bé amb els panellets i castanyes, ja que el seu gust afruitat i suau equilibra els sabors de la festa. A més, en algunes regions també és habitual consumir altres tipus de vi dolç, com la mistela.

Tots Sants: La Celebració religiosa

L’endemà de la Castanyada, el dia de Tots Sants és una festa religiosa dedicada a la memòria de tots els sants i difunts. És habitual visitar els cementiris per recordar i homenatjar els éssers estimats que ja no hi són, adornant les seves tombes amb flors, especialment els crisantems, una flor molt popular en aquesta època. Aquesta jornada, de caràcter més solemne, complementa la festivitat de la Castanyada amb una dimensió espiritual.

L’Impacte de Halloween

En els darrers anys, la influència de la festa de Halloween, provinent dels països anglosaxons, ha anat guanyant popularitat entre els joves, sobretot pel seu caràcter més lúdic i festiu. Això ha generat un cert debat entre aquells que volen preservar la tradició catalana de la Castanyada i els que abracen noves formes de celebració. Tot i així, la major part de famílies catalanes continuen celebrant la Castanyada, ja sigui de manera tradicional o incorporant elements més moderns.

En definitiva, la Castanyada és molt més que una festa gastronòmica. És un moment de reunió familiar, de compartir aliments de tardor i recordar els avantpassats en un clima càlid i acollidor. Els panellets, les castanyes i el moniato són els grans protagonistes d’aquesta festivitat, però darrere d’aquests elements hi ha una història rica de tradició i espiritualitat que encara perdura avui dia, malgrat els canvis culturals que pugui experimentar la societat.

Aquest equilibri entre el record, la comunitat i la gastronomia converteixen la Castanyada i Tots Sants en unes dates molt especials dins del calendari català.

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.