El debat presidencial d’ahir havia de ser el primer de tres, realitzant-se els altres passat l’estiu. Però després del resultat, no està gens clar que es produeixin. El primer interessat en els debats públics ha estat sempre Trump perquè confia en les seves habilitats de comunicació i la seva experiència a televisió. Tanmateix, en aquesta ocasió l’equip de campanya de Biden veia una oportunitat per rellançar l’actual president a la reelecció, atès que, si bé molt ajustat, les enquestes reiteren en la seva gran majoria la victòria de Trump per 1 o 2 punts i, el que és més important, el seu triomf amb 3 o 4 dels 5 estats clau.
Com que els marges són molt ajustats, els demòcrates de l’equip de campanya pensaven que un paper ben ajustat de Biden, lligat a les estridències del candidat republicà, podia invertir el resultat que ara presenten les enquestes. Aquesta va ser la raó principal per la qual en els últims dies el president deixà totes les seves tasques presidencials com a candidat i es tancà amb els seus col·laboradors per preparar el debat, cosa que no va fer Trump. El resultat ha estat pèssim pels interessos demòcrates; només cal haver seguit en directe el debat o llegir els titulars de la majoria dels mitjans de comunicació per constatar-ho.
Un diari tan poc republicà com El País, en la seva edició americana, titulava que “els demòcrates entren en pànic per les visibles errades de Biden en el debat davant Trump“. I aquesta ha estat una tònica generalitzada. Congressistes demòcrates, que s’han negat, això sí, a donar el seu nom, han suggerit la retirada del president i la presentació d’un nou candidat, una solució extrema difícilment viable, però que diu molt de quin ambient es respira en els àmbits demòcrates. John King, de la CNN, es va fer ressò molt aviat d’aquests corrents que demanaven la substitució de Biden.
Les xarxes socials han registrat una allau de comentaris i memes sobre les confusions i dubitacions del candidat demòcrata. La CNN també ha insistit en aquesta idea del pànic entre les files demòcrates. Un col·laborador de Biden, si bé anònim, va assenyalar que el debat va ser un autèntic malson perquè estava veient com es perdien les eleccions a càmera lenta.
La Casa Blanca ha intentat justificar part dels signes externs de Biden com la veu ronca, els llavis tremolosos o els dubtes en les seves intervencions, atribuint-los a un constipat. Però, és evident que dona peu a pensar que és cert que el president presenta un important deteriorament cognitiu. Per exemple, una frase ha fet furor: la que va dir “per fi hem guanyat a Medicare”, que és el programa d’ajut a la salut del govern federal, quan en realitat el que volia dir és que havien aconseguit guanyar a la covid-19.
La intervenció ha estat qualificada de “suïcidi polític” i de desastre, i això ho escrivia un diari tan aferrissadament demòcrata com The New York Times. Judicava que “Joe Biden s’ha vist sobrepassat per la situació en tot moment”. El Washington Post, a més de subratllar que Trump havia deixat anar tota mena de falsedats i que el president havia reaccionat amb duresa acusant-lo de delinqüent convicte i de rondinaire, també destacava l’actitud vacil·lant de Biden.
USA Today, el diari més llegit dels EUA, apuntava per la seva banda que res havia sortit bé de l’estratègia del bàndol demòcrata. I The Wall Street Journal considerava que el president s’havia mostrat inestable en tot moment i assenyalava que Trump havia mantingut la compostura en gran manera.
Els mitjans de comunicació internacionals han anat per la via del fracàs de Biden. The Guardian, l’equivalent d’El País a Espanya, assenyalava que “la veu ronca de Biden i la seva tendència a divagar i la dificultat per acabar les seves respostes tenen els seus aliats profundament preocupats per la seva incapacitat de vèncer a Trump”. Mentre que el francès Le Monde assenyalava la incapacitat per fer front a les preguntes que se li han fet al llarg del debat i també coincidia en el fet que Trump havia estat més coherent i més combatiu. El diari de referència alemany Spiegel parla de la caiguda del president i assenyala que tot s’ha convertit en un gran desastre.
Més enllà de les opinions dels mitjans i de les xarxes socials, cal veure a partir d’ara l’efecte de tot això en les enquestes, però d’entrada el balanç assenyala que com a mínim Biden no ha aconseguit reduir la distància que el separa de Trump, si és que no l’ha augmentat significativament, perdent tota esperança de renovar la presidència.