L’amenaça terrorista per països

L’amenaça terrorista és molt variable segons els països i de fet es concentra en unes regions molt concretes del món. Una bona informació és la base de dades global sobre terrorisme de World in Data. Les dades que donem pertanyen a ella i poden consultar-se amb més detalla aquí.

Una forma de veure la importància del terrorisme és consultar el nombre de morts que ha produït. L’altra és el nombre d’accions que ha dut a lloc, però ens sembla molt més representativa la del nombre de víctimes.

Les dades corresponen a 2021. Per tant, no enregistren els últims fets, i la font permet l’evolució des de 1970 constatant que aquest fenomen ha empitjorat d’una manera extraordinària. En l’actualitat el terrorisme es concentra sobretot a Àfrica, amb 4.872 morts el 2021, quan només se’n va comptabilitzar 1 el 1940, i a Àsia amb 6.488 morts per només 46 el 1970. A Europa la situació és a la inversa. El nombre més gran de morts era el 1970 amb 78 i ara només amb 16. Era l’època de la guerra urbana i de les organitzacions terroristes d’extrema esquerra i també dels atemptats de les organitzacions palestines. La primera conclusió és evident: malgrat les pàgines i pàgines dels diaris que parlen de l’amenaça islàmica a Europa, els seus efectes són insignificants.

Per regions del món, que acoten amb més precisió l’espai geogràfic, les dues àrees més calentes són la de l’Àsia meridional amb 4.571 morts, on es troben tres països molt conflictius en relació amb el terrorisme: l’Afganistan, que era el capdavanter en la data 2021, Pakistan i l’Índia. Aquella elevada xifra contrasta amb la que es produïa el 1970 amb només 4 morts. L’altra gran àrea de conflicte és l’Àsia subsahariana amb 4.836 morts, mentre que només es va registrar 1 víctima mortal el 1970. Aquestes dues regions concentren la gran majoria de víctimes produïdes al món i que van ser d’11.526. Amb una significació menor tenim l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica i això vol dir bàsicament Síria, Israel i, sobretot, Iraq amb 1.488 morts el 2021 per només 1 el 1970.

Pel que fa a Amèrica del Sud, s’han produït 108 morts per atemptats terroristes, perquè el problema d’aquesta regió del món amb la violència és un altre, el de la gran delinqüència organitzada. Al sud-est asiàtic hi va haver 374 víctimes i, ja a la cua, Amèrica del nord amb 42, unes quantes més que el 1970 que hi va haver 34 morts per terrorisme, i ja a la cua com hem esmentat Europa amb només 16 morts.

El mapa del terrorisme, per tant, és molt clar i es concentra en una franja que va des de Mali i la República Democràtica del Congo, com a amplitud d’aquest territori i que es desplaça cap a l’est incorporant territoris com Lemen i els ja citats de l’Índia, Afganistan, etc., així com Iraq i Síria. També Israel presentava el 2021 un nivell significatiu de víctimes. Concretament 13.

Si ens cenyim a la fredor de les xifres, podem constatar que el problema ha fugit d’Europa malgrat les apel·lacions a l’amenaça terrorista islàmica i es concentra a l’Àfrica subsahariana, a l’Extrem Orient i a l’Àsia meridional. Aquest és el nucli actual d’inestabilitat relacionat amb aquest tipus de conflicte.

En aquest context, no és una dada menor l’extraordinari control que manifesten Marroc i Algèria. El primer país no va registrar cap mort el 2021 i el segon només 5. I tots dos, observant la gràfica de l’evolució d’aquesta mena de violència, manifesten una notable estabilitat en l’última dècada.

Creus que el conflicte d'Israel amb Hamàs desencadenarà una guerra més gran?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.