Lula ha guanyat les eleccions, però ho ha fet amb un marge tan reduït, menys de 2 punts, i amb uns resultats globals que, units a les condicions que governarà en aquesta ocasió, posen en risc el seu govern, de manera que fins i tot podria no acabar la legislatura, perquè plana la possibilitat d’un empeachment.
Els punts clau que caracteritzen el nou escenari són els següents:
- El país ha quedat dividit en dos i aquest fet es repeteix en els resultats electorals per a la presidència entre els diversos estats. De fet, la victòria de Lula és deguda a la gran diferència que va assolir en vots a la regió del nord-est, 22,5 milions contra 10 milions, mentre que a les altres quatre regions restants nord, sud, centre-oest i sud-oest va guanyar Bolsonaro.
- Per estats, una vegada més, Minas Gerais va ser l’estat mirall del resultat de tot el Brasil. Va guanyar Lula per 0,7 punts de diferència. En conjunt, i considerant tots els estats, Lula va guanyar en 11 i Bolsonaro en 14, però amb l’afegit addicional i gens menor que aquest últim va assolir la victòria als 2 estats més poblats i amb diferència de major pes econòmic del país, São Paulo, en el qual es va imposar pel 55% dels vots, i Rio de Janeiro, amb un resultat semblant (56,5%). També va triomfar al Districte Federal amb quasi el 58% dels vots. Els estats fortament lul·listes són Maranhão, Piauí, Bahia i Ceará. En tots ells es va imposar pel 70% o més vots. També va ser decisiva la victòria a RioGrande do Norte amb 65% dels vots. En contrapartida Bolsonaro va obtenir o superar el 70% a Acre, Rondônia, Roraima i Santa Catarina.
- Aquesta igualtat contrasta amb les previsions abans de la campanya electoral que donaven més de 10 punts de diferència a favor de Lula; també en la previsió de la primera volta on la majoria de prediccions consideraven que podria liquidar ja a Bolsonaro. No va ser així i la distància entre ambdós va quedar reduïda a 4 punts, i ara en la segona volta han estat menys de 2. Plana sobre el resultat la sensació que una campanya una mica més llarga hauria acabat per capgirar el resultat que, sigui com sigui, és inapel·lable.
- A les legislatives que es van celebrar junt amb la primera volta de les presidencials, els bolsonaristes i la dreta van aconseguir la victòria a les dues cambres, i l’actual partit de Bolsonaro, el liberal, és la primera força política parlamentària. També es van endur la majoria de governs, entre ells el decisiu de São Paulo.
- El sorprenent, a judicar pels comentaristes dels mitjans de comunicació d’Espanya, èxit de Bolsonaro, que va obtenir més vots que en les anteriors eleccions quan es va proclamar president, contrasten amb la idea que la seva presidència ha estat molt lenta, més si es considera que ha anat a càrrec seu el cost de la covid-19. Les reaccions espontànies dels camioners de tallar 200 carreteres dona una idea del tipus d’opinió contrària a Lula i favorable a Bolsonaro, que ha arrelat en molts sectors del país.
- Per guanyar Lula ha fet moltes promeses en el marc d’una aliança molt àmplia i heterogènia, que va des de l’extrema esquerra fins a la dreta històrica, que havia estat una ferma adversària seva. Aquesta aliança li ha proporcionat vots, però també ha fet més fàcil el discurs antiestablishment de Bolsonaro, malgrat ser el president del país, presentant l’aliança com el retorn de “l’antic règim”.
- Lula és recordat pels seus programes socials, si bé en la seva última fase de mandat Bolsonaro també ha gastat molt en aquesta línia. El problema és que ara les circumstàncies econòmiques són diferents de les que van acompanyar a Lula en el seu primer mandat, quan el preu de les matèries primeres, especialment la soja, eren extraordinàriament favorables.
En realitat el que té més a favor Lula, a més de la meitat dels votants, que no és poca cosa, és, com passa amb Biden, l’opinió favorable de la majoria de mitjans de comunicació espanyols, que sistemàticament trameten una informació que no reflecteix la realitat del país. No fan altra cosa que seguir la pauta que marquen els grans mitjans alineats amb els demòcrates als EUA. Però és clar, això no dona vots al Brasil.