L’any passat Espanya va ser el país d’Europa que va registrar una major davallada del seu PIB, que va caure un 10,8%. El nostre problema és que el de Catalunya encara ho va fer en una mesura més gran, 11,4%, essent la tercera comunitat amb pitjor comportament econòmic. Les dues que van per davant, Canàries i Balears, s’explica pel seu monoconreu turístic, però en el cas de Catalunya les causes són més diverses.
Les previsions de creixement per al 2021 és d’un 5% per a Espanya (amb les últimes previsions encara és menys), Madrid ho farà per sobre d’aquesta xifra, 5,3%, i Catalunya per sota, 4,8%. Resumint, en aquest primer cop d’ull Catalunya ha caigut més que Espanya en el seu PIB i es recupera més lentament que aquesta, mentre que Madrid cada vegada es distancia més de nosaltres.
On sí que la posició és millor, sense ser òptima, és en relació a la taxa d’atur (segon trimestre), que a Espanya és del 15,3%, a Catalunya 12,3% i a Madrid el 12,1%. Millor que la mitjana, però no per llençar coets perquè ocupem la sisena posició en relació a aquells que presenten millors resultats. Aquest lloc, el sisè, també es repeteix pel que fa a les exportacions. Hem deixat de ser en termes relatius la punta exportadora d’Espanya perquè hi ha cinc comunitats autònomes que en relació amb el seu PIB exporten molt més que nosaltres. Aquesta apreciació canvia si ho expresséssim en valors absoluts, perquè la dimensió de l’econòmica catalana és més gran i aleshores sí que ens situem en una posició capdavantera. El posicionament en les exportacions guarda relació amb el pes de la indústria manufacturera en la nostra economia. En termes relatius ens situem en cinquena posició, amb un 17%. Ja no som la fàbrica d’Espanya perquè compartim aquesta condició amb molts altres.
Si de l’exportació passem a la dinàmica exportadora el 2021, Espanya millorarà en relació amb l’any anterior un 3%, Catalunya ho farà amb més gran mesura, un 5%, però Madrid multiplica per molt el seu increment, un 14% , si bé la seva base exportadora és clarament més feble. En el conjunt de comunitats autònomes ens situem en la sisena posició. Finalment, una mirada a l’activitat minorista el juliol del 2021. A Espanya les vendes han caigut un 3% i encara ho han fet més a Catalunya perquè han davallat un 5%, mentre que a Madrid se situa en un 3% positiu marcant clarament la diferència.
Catalunya no presenta cap indicador que impliqui una millora del seu progressiu declivi, que ara està situat en el que podríem dir entre la mediocritat i el record del passat. En les posicions relatives respecte a les altres comunitats autònomes, sovinteja ja el fet d’ocupar les posicions cinquenes i sisenes. Molt lluny d’un paper molt destacat.
Tot això hauria de moure a un gran debat en la política i la societat catalana.