Segons l’agència Bloomberg, totes dues parts ja haurien arribat a un punt en comú i estarien negociant les últimes qüestions. La UE, segons Reuters, que cita fonts diplomàtiques, hauria iniciat els preparatius per a l’aplicació del pacte a partir de l’1 de gener. Els diaris The Sun i Financial Times també informen d’un pròxim acord amb el Regne Unit. El tabloide The Sun ha publicat a primera hora de la tarda que l’acord està pràcticament tancat, i només pendent de tancar una discrepància sobre les bateries dels cotxes elèctrics, després d’haver avançat les negociacions en referència a la pesca.
El Financial Times, que cita fonts diplomàtiques a banda i banda del canal, assenyala que malgrat que queden aspectes pendents tant en pesca com en les garanties d’una competència justa, encara seria possible un acord avui, El premier britànic, Boris Johnson, està en estret contacte amb Ursula von der Leyen, i estarien portant les negociacions personalment. Segons Sky News, fonts del Govern britànic indiquen que l’assumpte “ja està fet” i només mancada la rúbrica oficial europea per al seu anunci. Per part seva, The Times assenyala que el Consell Europeu estaria tramitant l’aplicació dels acords de manera provisional per a evitar un gran caos a Regne Unit mentre duri la tramitació en els respectius Parlaments.
Els mercats del Vell Continent semblen esperançats en què es produeixin pròxims acostaments entre Londres i Brussel·les. Les borses europees cotitzen aquest dimecres amb pujades, i l’Ibex supera l’1% d’alces. Així mateix, la lliura esterlina rebota en el seu encreuament amb la moneda única després de dos dies de depreciació, per la qual cosa recupera els 1,11 euros, al mateix temps que torna als 1,35 dòlars en créixer un 1% enfront del ‘bitllet verd’. “Sembla que l’acord està a prop; és qüestió de si s’anuncia avui o demà”, va declarar a Reuters un diplomàtic. Aquest va afegir que el Consell Europeu ha posat en marxa el protocol d’aplicació provisional de l’acord.
França és el país potencialment més afectat per la retallada de les quotes pesqueres en aigües britàniques que suposarà l’acord i que s’ha convertit en l’últim escull de les converses entre la UE i el Regne Unit. El vistiplau del Govern francès d’Emmanuel Macron és imprescindible per a rematar el text. En l’altra riba, el primer ministre britànic, Boris Johnson, sospesa el risc que l’acord, que inclourà l’obertura mútua dels mercats britànic i europeu, provoqui una revolta entre els conservadors que defensen un Brexit taxatiu i sense cap llaç amb la UE.
Però Londres ha comprovat en les últimes hores, arran del tancament de fronteres per a frenar la propagació de la covid-19, el monumental mal que podria causar una ruptura sense cap mena d’acord. La mateixa revaloració de la divisa britànica davant la imminència d’un pacte mostra que el costat britànic seria el més colpejat per una sortida caòtica del mercat interior, risc que ha estat sobre la taula en les últimes setmanes i que, mancant acord, es materialitzaria l’1 de gener.
Totes dues parts ja haurien arribat a un punt en comú i estarien negociant les últimes qüestions Share on X