La justícia continua incidint en la vida política catalana i a més ho fa des d’àmbits molt diversos. Només en aquest inici de setmana s’han produït tres fets que tenen singular importància política.
Un d’ells és la condemna a la Mesa del Parlament de l’època de Carme Forcadell, formada per Lluís Corominas, Lluís Guinó, Ramona Barrufet i Anna Simó que han estat condemnats a inhabilitació i a abonar cadascun una multa de 300.000 euros i a pagar una desena part de les costes del procés judicial. Aquesta sentència és conseqüència de no haver atès el requeriment del Tribunal Constitucional en relació amb l’ordre del dia del Parlament que va significar permetre la tramitació parlamentària de les lleis de desconnexió.
Es produeixen dues circumstàncies que poden considerar-se paradoxals. D’una banda, la diferència pel que fa a la pena entre els membres de la Mesa i Carme Forcadell, que com a presidenta ha estat condemnada a pena de presó. Però també es produeix la curiosa situació de Mireia Boia de la CUP que va ser la inductora d’aquest ordre del dia que ara té un cost important per als membres de la Mesa, perquè va ser ella qui va presentar la iniciativa parlamentària i que ha estat absolta perquè no forma part de la Mesa i no va ser advertida nominalment pel TC. El partit més radical del Parlament en l’àmbit independentista és l’únic que no té persones condemnades. A sorot iles.
El segon fet té com a origen el mateix conflicte que es va produir el 2017 però amb una perspectiva molt diferent i afecta el PSC, és a dir el partit que forma part del govern d’Espanya en aquest moment. Es tracta de la petició de presó a dos regidors d’aquest partit de Pineda de Mar, així com al cap de la policia local, Carles Santacreu. Els regidors són Jordi Masnou, actualment tinent d’alcalde, i Carme Aragonès que aleshores ostentava aquest càrrec. Estan acusats d’haver pressionat i amenaçat al director de l’hotel de la cadena Checkin perquè fes fora al contingent de policies que estaven instal·lats als dos hotels d’aquesta cadena a Pineda de Mar. Els responsables d’aquests hotels van cursar un missatge al director general de la cadena en el que informaven que l’Ajuntament de Pineda de Mar amenaçava amb tancar-los els hotels durant 5 anys si no desallotjaven el contingent de policies nacional. Cal recordar que aleshores governava el PP i els socialistes eren una força d’oposició. Ara es troben amb aquest doble fet, tan desagradable, de tenir responsables polítics acusats d’amenaces per aconseguir que la Policia Nacional fos expulsada seguint en aquest sentit les consignes de l’independentisme.
La tercera qüestió afecta no gens menys que a Artur Mas donat que amb la seva declaració judicial, el que va ser tresorer durant molts anys de CDC, Daniel Osácar, ha fet un gir en la seva actitud i ha manifestat que era difícil que Mas no conegués el finançament irregular del partit, és a dir, el famós 3%. Aquest fet es produeix per primera vegada i afecta també a Germà Gordó que aleshores era gerent del partit, i pot afegir dramatisme a la causa si realment Mas acaba veient-se directament implicat. Aquesta declaració arriba després que Osácar pactés amb la fiscalia. Les declaracions d’Osácar avalen la tesi del jutge José de la Mata sobre el sistema de blanqueig d’ingressos irregulars en el qual es basa el procediment.