El govern espanyol no té una bona imatge internacional per la forma com ha abordat i ha resolt la pandèmia, a diferència de Grècia i Portugal. I aquest fet perjudicarà greument el turisme. El pitjor de tot és que continua en aquesta línia que certament no ajuda.
Per una banda és un país que més prolonga el tancament de fronteres fins a l’1 de juliol. Aquesta decisió podria ser vista com l’actitud d’un govern prudent, però tal possibilitat queda malmesa pel desori que presideix la informació oficial sobre la Covid-19. Hi ha incertesa en el nombre de casos que s’han produït. Ara mateix s’han incorporat de cop uns quants milers que fins ara no havien estat comptabilitzats. També es mou contínuament la data en la que la pandèmia es va transformar en un fet local i ara ja es retrocedeix fins i tot al mes de gener, cosa que posa en evidència la qualitat de la xarxa de detecció epidemiològica espanyola i la capacitat del govern per alertar de la situació en cada moment. Però possiblement l’escàndol més gran sigui el relacionat amb la xifra de morts. Fa dies que està clavada en poc més de 27.000 morts, quan diverses fonts, el sistema MoMo, l’INE, el control de defuncions de les empreses funeràries, ho situen per sobre dels 40.000. I tot això amb l’agreujant que com ha estat un dels països amb més vies de confinament sever, les nostres previsions econòmiques són de les pitjors del món.
El turisme necessita la imatge d’un país segur, fiable i previsible, i dissortadament no és el cas. Ara mateix la desescalada s’està produint a cegues per falta de suficients diagnòstics PCR. I quedem a la sort dels brots que es poden produir i que ja han explotat, com són els casos de Lleida, el País Basc o Santander. Es controlen, evidentment, però prolonguen la imatge d’un país que no aconsegueix netejar-se del coronavirus.
Amb els PCR succeeix ara el mateix que amb les mascaretes a l’inici de la pandèmia. Les veus oficials, incloses personal mèdic, les desaconsellaven i han acabat sent obligatòries. Ara vés a saber per què en lloc d’anar a un massiu diagnòstic per PCR, es considera que anar fent ja està bé. Un especialista reconegut com és el doctor Antoni Trilla considerava en un article a La Vanguardia del 3 de juny, que era una exageració poc eficient que Wuhan hagués fet amb pocs dies 6 milions de PCR que li haurien servit per detectar 200 casos asimptomàtics. Possiblement aplicar la mesura al 100% de la població és excessiu, però que en tot cas ha servit per identificar el problema més gran que complicarà la desescalada: els portadors que no pateixen símptomes. I en aquest cas entre pecar per excés o per defecte, és millor passar-se de molt, que no arribar-hi.
Wuhan és un territori on la pandèmia ha estat pràcticament eradicada, i malgrat això s’han detectat 200 casos asimptomàtics. Quants n’hi haurà circulant per Catalunya que estem en una situació molt més difícil i tenim una població semblant? 500, 700, 1.500? Senzillament no ho sabem, però són persones que en qualsevol moment poden generar nous focus. Si a més coincideixen amb població jove, poc propensa a l’ús de la mascareta i amb intenses necessitats de socialitzar, salta a la vista que el problema està sobre la taula i que tot plegat és molt incert.
Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS