D’acord amb l’última enquesta de NC Report, els tres partits que configuren el centre dreta superarien en nombre de diputats a l’aliança de socialistes i de seguidors de Pablo Iglesias.
El PSOE segueix veient com es minven poc a poc els seus resultats electorals. D’acord amb aquesta enquesta aconseguiria el 26,3% dels vots i es mantindria clarament com a primera força, però només a 3 punts del PP, que aconseguiria 93 diputats. Vox veuria lleugerament reduït el suport electoral en situar-se en el 15,4% i 52 diputats, el que el situa com a tercera força. Unides Podem aconsegueix el 13% dels vots i 34 diputats, i finalment Ciutadans millora, però molt lleugerament en relació amb altres sondejos, arriba al 6,2% i obtindria només 9 diputats.
La suma de la coalició governamental arriba als 147 diputats, per sota dels 154 de les altres tres forces. De tota manera, aquestes xifres no són indicatives de la possibilitat de formar un hipotètic govern, perquè la fragmentació del Congrés dels Diputats fa que aquelles coalicions necessitin d’aliances més àmplies amb la resta de les formacions menors, i especialment dels partits independentistes, nacionalistes i regionalistes.
L’enquesta ofereix uns resultats sorprenents per al cas de Catalunya, ja que el conjunt de partits independentistes aconseguiria el nombre més alt d’escons mai aconseguit, 30. Això es deuria al creixement de les dues formacions més radicalitzades, Junts per Catalunya i sobretot la CUP, perquè Esquerra Republicana mantindria congelats els seus 13 diputats, però JxCat n’obtindria 10, i sorprenentment la CUP aconseguiria ni més ni menys que 7 diputats. En total 30 diputats, que ni de bon tros expressen una posició política homogènia, ni tan sols en l’estratègia independentista. La CUP està instal·lada en el “no” a tot, Junts per Catalunya oscil·la entre el rupturisme de Puigdemont i la necessitat de mantenir obert cert diàleg, en estar governant la Generalitat amb el president Torra. Esquerra, per la seva banda, és partidària de la via pragmàtica i d’un intent de diàleg amb Sánchez, sempre condicionat pel temor que la base independentista ho trobi massa moderat.
La crisi del coronavirus acaba afavorint l'independentisme Share on XL’enquesta vindria a confirmar un cert declivi del PSOE, i la resistència d’UP, al voltant del 13 per cent dels vots, que segons com es distribueixin per circumscripcions, pot limitar les seves opcions a diputats només en aquells llocs que trien molts representants, on el sistema electoral tendeix a comportar-se com proporcional, i això vol dir sobretot Madrid i Barcelona. Per la seva banda, el PP, sense ser fulgurant, registra un creixement continuat, i bloqueja la millora de resultats de Ciutadans, de qui no es percep, almenys no encara, una sortida del forat en què va caure en les últimes eleccions. L’escenari que ens ofereix aquesta enquesta és consistent com a tendència amb les precedents.
Un altre cas és el de Catalunya, que ofereix un fulgurant ascens independentista sobretot a costa de la CUP. Altres enquestes prèvies o bé no assenyalen aquest camí o bé no ofereixen resultats dels partits menors, a causa de la mida de la mostra. Caldran noves observacions demoscòpiques per verificar si això respon a la realitat o no. En qualsevol cas, és evident que la pandèmia no només no li passa factura a l’independentisme, sinó que tendeix a reforçar-lo. Un motiu més de reflexió, perquè és del tot evident que la gestió de la Generalitat davant la crisi no ha estat millor que la de Sánchez. Potser estigui cobrant dividends polítics, de l’estat d’alerta i la centralització que ha comportat, que unida a uns resultats deficients, facilita el discurs independentista sobre la necessitat de separar-se d’un estat incompetent.
En qualsevol cas, noves dades verificaran si aquesta és la tendència que, si es confirma, accentuaria el problema de Catalunya, perquè resultaria que la crisi del coronavirus acaba afavorint l’independentisme.
Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS